Hlavní obsah

Wericha připomenou televize i rozhlas

Právo, ČTK, zaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sto let, které letos uplynou od narození zakladatelů Osvobozeného divadla Jiřího Voskovce a Jana Wericha, připomenou nejen televize, ale také Český rozhlas. Na stanici Vltava uvede od 28. ledna střihový seriál z jejich válečného exilového vysílání.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

Česká televize i Nova se rozhodly oslavit éru slavné dvojice V+W hlavně velkými zábavnými pořady poskládanými z písniček a scének, které proloží ukázkami z filmů. Průvodcem holdu veřejnoprávní televize bude Jiří Suchý, na scénáři pro Novu se podílel jeho bratr Ondřej. Přestože měly obě stanice podobný nápad i blízké spolupracovníky, alespoň se jim podařilo vyhnout se tomu, aby se střetly ve vysílání. Zatímco ČT počká až na výročí Werichových narozenin 5. února, nejsledovanější televize se rozhodla vzpomínat o týden dřív, už v sobotu 29. ledna.

Nova chce přiblížit Wericha mladým

Protože její zábavný pořad Pan Werich, jehož scénář napsali Ondřej Suchý a filmový historik Pavel Taussig, by měl zaujmout nejen pamětníky, ale také dospívající diváky, objeví se na jevišti i mladé tváře populární soutěže SuperStar, její moderátor Ondřej Brzobohatý a finalisté Tomáš Savka a Šárka Vaňková, nebo muzikálové zpěvačky Monika Absolonová a Leona Machálková. "Našim cílem je předat humor z generace na generaci. Písničky z éry Osvobozeného divadla rovněž zazpívají například Eva Pilarová, Věra Špinarová nebo Laura a její tygři," uvedla pro Právo mluvčí Novy Veronika Šmítková. Na konci se na jevišti sejdou všichni, aby zazpívali oblíbený evergreen Život je jen náhoda.

ČT v duchu retra

Přestože závěrečná společná píseň zazní o týden později také z obrazovky České televize, bude se zábavný pořad veřejnoprávní televize od Pana Wericha na Nově přece jen lišit. Ve vzpomínkovém pořadu, který napsal a režíroval Viktor Polesný, se totiž objeví především pamětníci a spolupracovníci Jana Wericha: Jiří Suchý, který bude moderátorem večera, herci Josef Vinklář, Josef Zíma, Jaroslava Adamová či Martin Štěpánek a režisér Jiří Menzel. Přestože i ČT by ráda zaujala všechny generace jako Nova, její pořad bude především uctivě pamětnický: také proto se natáčel v pražském divadle ABC, kde Werich po válce šéfoval, a živý orchestr přitom hrál ve stejném složení jako tenkrát.

Filmy s Werichem

Obě televize připomenou letošní nedožitá jubilea Voskovce a Wericha také archivními filmy. Nova koupila komedii Miroslava Cikána z roku 1934 U nás v Kocourkově, kterou nasadí 29. ledna, a na Werichovy narozeniny odvysílá 5. února v poledne Hej rup! Martina Friče.

Veřejnoprávní televize ohlašuje na víkend 5. a 6. února desítku pořadů. Bude mezi nimi aktovka Medvěd, v níž Jan Werich exceloval po boku Stelly Zázvorkové, a kreslený film Eduarda Hofmana z roku 1957 Stvoření světa s Hoffmeisterovým komentářem v přednesu Jana Wericha, kresbami francouzského karikaturisty Jeana Effela a Rychlíkovou hudbou v podání Orchestru Karla Vlacha.

Uvede i dva díly z cyklu Karla Čáslavského Hledání ztraceného času, v kterých se věnoval dvojici V+W, adaptaci povídky Seana O'Casseyho Uspořená libra s Janem Werichem a Jiřím Sovákem či unikátní záznam inscenace Těžké Barbory z roku 1960 v pražském Divadle ABC, který zkompletovala Alena Berková z archivu České televize.

Werich v rozhlase a na výstavě

Na tento víkend připravil werichovský program i Český rozhlas. Stanice Praha připomene 6. února Jana Wericha v pořadu Ondřeje Suchého Padesátník. "Ve stejný den bude na Vltavě s Janou Klusákovou na téma Jan Werich hovořit teatrolog Vladimír Just," uvedl mluvčí rozhlasu René Zavoral.

Televize Prima připomene V+W ve své dopolední Prima jízdě, a to už v pátek 4. února.

Jejich divadelní i filmovou tvorbu přiblíží stovkami exponátů a doprovodnými programy výstava, která bude od 7. února do konce března otevřena na Staroměstské radnici v Praze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám