Hlavní obsah

Vzpínání se ke zlomeným křídlům

– PRAHA
Novinky, Radmila Hrdinová

Po úspěšném hostování v pražské Stromovce v polovině června a o pár dní později na hradeckém Festivalu Divadlo evropských regionů vztyčilo svůj cirkusový stan Divadlo Continuo minulý týden na dvě reprízy inscenace Život v peří v parku na žižkovské Parukářce.

Foto: Radovan Smokoň

Pták Ohnivák - Taneční vystoupení žáků ZUŠ Chomutov

Článek

Během dne žilo šapitó, park i široké okolí třetím ročníkem přehlídky žonglérského a pouličního umění, na večer se cirkusový stan proměnil v arénu poetického představení, jehož tématem je věčná lidská touha po křídlech a svobodě opeřených tvorů, ať už jsou jimi ptáci či andělé. Někde na pomezí mezi bytostmi tělesnými a nebeskými se pohybovala - ve smyslu obrazném i doslovném a to s velkou virtuozitou a graciézností - půvabná Seilina Vallée, jež si na hrazdě počínala mnohem obratněji než mnozí z nás na pevné zemi, a její němý, leč výmluvně vyjádřený stesk po zlomených křídlech naplnil přihlížející něžným soucitem.

Věčná touhat vzlétnout

Mezi obrovitými jezdícími dveřmi a zlomyslnými bizarními ptáky se zmítal chaplinovsky bezbranný chlapík s udiveným pohledem výrazných očí v podání Salvi Salvatoreho, který je stejně dobrým hercem jako akrobatem i muzikantem a s diváky navazuje snadný a důvěryplný kontakt.

Trojice Paolo, Juráš a Čajna jim oběma sekunduje v řadě ptačích i lidských postav v dokonalé souhře a naladění na stejnou vlnu humoru. Inscenace Život v peří má snovou atmosféru, výtvarnou obrazivost, groteskní i klaunskou poezii. Vypovídá o nás, o tom, jak za sebou taháme své kufry plné haraburdí a žárlivě poměřujeme velikost svých hnízd, jak přiboucháváme dveře před nosem jiným lidem a rveme si s vlastním peřím svou duši z těla.

Continuo kráčí za vlastnm výrazem

Divadlo Continuo učinilo představením Život v peří další významný krok za divadlem osobitého výrazu. Ti, kdo by se s jeho tvorbou chtěli seznámit blíže, ať si udělají výlet na zámek Kratochvíle, kde od 28.7. do 5.8. probíhá festival a tvůrčí dílna Kratochvílení, letos na téma Cirkus v zahradě.

Na přípravě inscenace bude se členy Divadla Continuo spolupracovat řada českých i zahraničních umělců a skupin, které se hlásí k vlně tzv. "nového cirkusu". jež spojuje akrobacii s prostředky divadla. Projekt Kratochvílení po několikaměsíčních přípravách vrcholí sérií představení určených výhradně pro areál zahrady letohrádku Kratochvíle. Podrobnosti najdete i na adrese www.continuo.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám