Hlavní obsah

Vznik maďarské avantgardní fotografie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Kořeny vzniku maďarské avantgardní fotografie odhaluje od čtvrtka až do začátku března výstava Předchůdci modernismu v maďarské fotografii v Pražákově paláci Moravské galerie v Brně.

Foto: Jana Krotilová

Členové Chomutovské ostrostřelecké společnosti. Uprostřed drží terč nový mistr střeleb P. Rohel a gratuluje mu Z.Tollar, loňský mistr.

Článek

Expozice zachycuje přechod ateliérové fotografie k fotografii umělecké, která se stala živnou půdou pro vznik avantgardy v maďarské fotografii. Představitelé maďarské fotografické moderny dosáhli světového věhlasu a jejich přínos umělecké fotografii první poloviny dvacátého století byl zásadní.

Návštěvníci budou moci vidět i fotografie dosud nepublikované nebo vystavované jen vzácně. Historický exkurs návštěvníkům umožní bezmála stovka fotografií rozmístěná v sedmi sálech Pražákova paláce. V prvním sále se představuje maďarská fotografie z přelomu 19. a 20. století. "Zbylé části výstavy přibližuje tvorbu, kterou lze označit za tvorbu uměnímilovného člověka," poznamenala mluvčí galerie Andrea Poláčková.

Výstavu vytvořili historici Maďarského muzea fotografie, kteří po Brně následně expozici představí v Budapešti a v italské Veroně.

Reklama

Výběr článků

Načítám