Hlavní obsah

Výtvarník Christo postaví největší umělecký objekt na světě

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výtvarník bulharského původu Christo se dohodl v Abú Dhabí na vybudování nejdražšího a největšího uměleckého objektu na světě.

Foto: ČTK

Christo, výtvarník bulharského původu

Článek

Projekt se jmenuje Mastaba, což je arabský název pro lavici a v původním významu označuje velkou hrobku, která ve starém Egyptě přímo předcházela vzniku pyramid. O úspěšně zakončeném jednání s vládnoucími rodinami Spojených arabských emirátů referoval německý časopis Art.

Mastaba v Abú Dhabí má být až 150 metrů vysoká a bude z vnějšku obložena 410 tisíci barely, které se používají na dopravu ropy. Včetně umělcova honoráře má vše stát velkorysých 340 miliónů dolarů, což je téměř sedm miliard Kč.

Na svých internetových stránkách má sedmasedmdesátiletý Christo celý projekt v podobě kreseb. Z nich je patrné, že to bude gigantický geometrický kvádr, jehož jedinou konkurencí na světě co do velikosti a účinku bude jen Cheopsova pyramida v Gíze. Mastaba nebude mít žádný účel, pouze okrasný.

Emírové, kteří vše financují, si od atrakce slibují, že do země přitáhne další západní turisty. Christo už proslul mnoha gigantickými projekty. Například v roce 1985 pokryl speciální tkaninou celý most Pont Neuf v Paříži a o deset let později podobným způsobem zahalil na několik dní i budovu Německého spolkového sněmu v Berlíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám