Hlavní obsah

Výtvarníci Symonovi dostali cenu za šíření české kultury

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cenu Artis Bohemiae Amicis (Přátelé českého umění) udělil ministr kultury Daniel Herman manželům Miroslavě a Josefu Symonovým. Věnují se uměleckému řemeslu a knižní vazbě. Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková sdělila, že cenu předal ve čtvrtek při zahájení jejich společné výstavy ve Strahovském klášteře v Praze náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda. Ministerstvo cenu udílí za šíření dobrého jména české kultury doma i v zahraničí.

Foto: Ministerstvo kultury

Ministr Herman udělil ocenění Artis Bohemiae Amicis manželům Symonovým.

Článek

Miroslava Symonová vystudovala restaurování knižní vazby, jemuž se pak věnovala v tehdejší Státní knihovně Klementinum a později ve vlastním restaurátorském ateliéru ve Vídni, kam po srpnu 1968 s manželem emigrovala. Zde svůj umělecký záběr rozšířila na grafiku a malbu.

Josef Symon je sochař a návrhář, věnuje se šperku a designu. Vytvořil rovněž řadu soch, plastik a děl religiózního charakteru. Oba manželé se podíleli na organizaci několika mezinárodních konferencí a sympozií.

Po nuceném odchodu z vlasti soustavně podporovali další české umělce, pro které se Vídeň stala útočištěm v jejich emigraci; současně udržovali styky také s těmi, kdo do zahraničí odejít nemohli, a zprostředkovali jim kontakt s evropským uměleckým světem. Mnoho jejich prací se zabývá tématem svobody.

„Manželé Symonovi patří mezi přední evropské výtvarné umělce. Po svém odchodu do emigrace naši zemi reprezentovali nejen na mezinárodním výtvarném poli, ale stali se také vzory odvahy, touhy po svobodě a nezištné pomoci. Je mi ctí jim cenu Artis Bohemiae Amicis udělit,” komentoval své rozhodnutí Daniel Herman.

Reklama

Výběr článků

Načítám