Hlavní obsah

Výtvarnice Bára Hubená vyřezává do šuplíku

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyrábí loutky, dekorace, vymýšlí interiéry, má své výtvarné dílny pro děti, ale také je součástí loutkového divadla LokVar. To přináší svými představeními radost malým i velkým. U těch naposledy bodovalo loutkovým Krvavým románem Josefa Váchala. Teď však divadla nehrají, výtvarné dílny se nekonají, a tak výtvarnice a loutkoherečka Bára Hubená tvoří takzvaně do šuplíku.

Foto: archiv Divadla v Dlouhé

Bára Hubená v Krvavém románu v pražském Divadle v Dlouhé.

Článek

Jak ovlivnila karanténa vaši práci výtvarnice a loutkoherečky?

O uzavření divadel jsem se dozvěděla v kanceláři pražského Dejvického divadla, kam jsem byla přizvána ke spolupráci na připravovaném představení v režii Ivana Trojana. Touto zprávou jsem nedobrovolně ukončila na dobu neurčitou svojí nedlouho trvající loutkohereckou kariéru.

V tu chvíli převážila má profese výtvarnice. Poté, co jsem si, asi jako všichni v prvním týdnu karantény, uklidila ateliér, ušila a rozdala roušky, začala jsem se z přebytku času naplno věnovat autorské činnosti.

Jaké představení jste plánovali?

Pracovní název má Vina. Víc zatím říct nemůžu.

Foto: archiv umělkyně

Loutky Báry Hubené.

Na čem momentálně pracujete?

S naším divadelním spolkem LokVar připravujeme další divadelní projekt. Jedná se o loutkové představení pro děti, které vychází ze dvou textů o Kašpárkovi. Mým úkolem je provázat dvě divadelní formy, maňáskové a marionetové divadlo do jedné scény, navrhnout a vyrobit loutky, rekvizity pro dva herce a objem celé výpravy se musí vejít do osobního auta.

Současně vyřezávám takříkajíc do šuplíku své dřevěné loutky a hračky, které za normální situace nabízí pražské i mimopražské galerie.

Pozastaveno bylo také vaše loutkové představení Váchalova Krvavého románu, které jste hráli mimo jiné v Antikvariátu Dejvického divadla. Budete v něm po karanténě pokračovat?

Vzhledem k dosud s předstihem vyprodaným představením počítáme s další produkcí nejen v Dejvickém divadle. Byli jsme osloveni k účasti na festivalu Skupova Plzeň a ze zahraničního pozvání bych ráda uvedla Festival humoru a satiry Kremnické gagy.

Máte teď víc času na vymýšlení a vyrábění nových loutek a dekorací.

Tím, že jsem celý život na volné noze, organizuji si svou práci sama. V tomto ohledu se toho zase tolik nezměnilo, i když musím přiznat, že mi současná situace nepřináší příliš velký klid Jisté je, že mi první týdny připadaly, co se týče soustředěné práce v dílně, idylické. Obávám se ale, že ten normální shon mi bude brzy chybět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám