Hlavní obsah

Výstavy k výročí narození Karla IV. od května 2016

Právo, šíd

Na Pražském hradě se 13. května 2016 otevře cyklus výstav, které budou uvedeny u příležitosti 700. výročí narození císaře a krále Karla IV. Jádrem bude šest expozic. Potrvají do 28. září 2016.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V Císařské konírně bude vystaveno Žezlo a koruna Karla IV.

Článek

Výstavu Žezlo a koruna najdou návštěvníci v Císařské konírně. Jejím zásadním exponátem bude samostatně vystavená autentická česká královská koruna. Poprvé v novodobé historii ji doplní místo obvykle vystavovaných insignií renesančních insignie gotické.

„Premiérově představíme korunovační klenoty v jejich historickém vývoji a zasadíme je i do dobového kontextu. Chceme také Karla IV. ukázat jako českého krále,“ uvedla kurátorka Ivana Kyzourová.

Expozice Koruna království v Jízdárně Pražského hradu přiblíží vnější triforium katedrály svatého Víta.

V Tereziánském křídle uvede výstava Koruna Matky měst katedrálu svatého Víta, Rožmberský palác přivítá výstavu Koruna na dlani, zaměřenou na historii pražského groše, a expozice Koruna bez krále ukáže korunovační klenoty jako historické artefakty procházející našimi novodobými dějinami.

Architektura pro korunu v Jiřském klášteře bude koncipovaná jako interaktivní výstava pro děti a školní mládež.

Projekt se připravoval tři roky, stojí 25 miliónů korun a veškeré finance poskytla Správa Pražského hradu. Rok Karla IV. začne již 2. dubna 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám