Hlavní obsah

Výstava Napříč generacemi představuje osobnosti z Prahy a Norimberka

Právo, Peter Kováč

V pražském Clam-Gallasově paláci zaujme v těchto dnech výstava Napříč generacemi představující tvorbu několika výtvarných osobností z Prahy a Norimberka. Není lehké dát dohromady čtyři německé a čtyři české tvůrce, aby výstava působila jednotným dojmem. Záměrem kurátorů Thomase Maye a Petry Hoftichové navíc bylo představit tři generace dvou partnerských měst, což zavání úřední oficialitou a magistrátním pozlátkem, ale ani jedno v expozici není nijak patrné.

Foto: Právo

Veronika Bromová, obraz z cyklu Hathořina kabelka, pigmentový tisk na plátně.

Článek

Naopak, exponáty mezi sebou navozují překvapivě kreativní dialog a téměř se vzájemně doplňují. Takže i při markantním rozdílu české a německé povahy tu přece jen existuje jakési společné kulturní Středoevropanství, ostatně jako kdysi ve středověku nebo v baroku.

Peter Angermann a Xénia Hoffmeisterová mají podobný humor i ironický výtvarný pohled na současný svět. Hubertus Hess, posedlý až fetišistickým sbíráním nejrůznějších předmětů, se svým vycpaným bažantem v kleci ze starobylého mřížoví dostává do působivé souhry s obrazy Zdeňka Berana, jejichž forma jako by byla v totálním rozkladu a stala se až barokním symbolem zmaru všech věcí čili vanitas.

Od současnosti po baroko

Peter Kampehl a Vladimír Kokolia – každý po svém – omotávají diváka sítí barevných linií, které je při bedlivém pohledu na jejich obrazy nakonec zcela pohltí. Pirko Julia Schröder si svojí instalací sprchového koutu s postmoderní nevázaností pohrává s tradicí zdejšího ducha místa čili génia loci.

Veronika Bromová upravenými fotografiemi vytváří nové mytologické příběhy, jejichž tajemným objektem je Hathořina kabelka a hlavní postavou sama autorka v roli poloobnažené pohanské kněžky.

Výstava stojí za návštěvu, škoda jen, že barokní Clam-Gallasův palác je pro expozice trochu zakletým Kafkovským zámkem. V estetickém prožitku jako by se tu umění diváku spíše vzdalovalo. V příštím roce bude mít expozice reprízu v Norimberku.

Napříč generacemi: Praha–Norimberk

Napříč generacemi: Praha–Norimberk Archiv hlavního města Prahy, Clam-Gallasův palác

do 28. října, denně kromě pondělí 10–18 hodin

Reklama

Související témata:

Související články

Místo oslavy pohřeb baroka v Čechách

Národní galerie (NG) slibovala, že se nová stálá expozice nazvaná Baroko v Čechách v rekonstruovaném Schwarzenberském paláci na Pražském hradě stane kulturní...

Výběr článků

Načítám