Hlavní obsah

Výstava Košický zlatý poklad otevře Novou budovu Národního muzea

Právo, Kateřina Severová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní zlatý poklad ze Slovenska otevře ve středu novou budovu Národního muzea (NM). Historicky první výstavu instalovanou v prostorách bývalého Federálního shromáždění doprovází přísná bezpečnostní opatření.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poklad obsahuje i vzácnou jezdeckou medaili Ferdinanda I. pocházející z roku 1541.

Článek

Poklad ze Slovenska pojištěný na osm miliónů eur (zhruba 208 miliónů korun) střeží kamerový systém, nepřetržitá fyzická ostraha a speciální čidla.

Rovněž návštěvníci, kteří se na světový unikát obsahující třináct kilogramů zlata přijdou podívat, musejí počítat s určitým omezením. „Do prostor, kde jsou vystaveny exponáty, budeme pouštět najednou maximálně čtyřicet lidí,“ řekl generální ředitel NM Michal Lukeš s tím, že očekává velký zájem veřejnosti o zhlédnutí jedinečného pokladu složeného z téměř tří tisíc zlatých mincí, třech vzácných medailí a renesančního řetězu.

Putování zlatého pokladu

Zlatý unikát, který dorazil do metropole z Bratislavy víc než před týdnem, má rovněž pohnutou historii.

Objeven byl v roce 1935 při rekonstrukci budovy bývalého finančního úřadu v Košicích, kam si ho ukryl tehdejší předseda Spišské komory. Vzácný poklad, který si už úředník kvůli své smrti neměl šanci vyzvednout, pak putoval za druhé světové války do Prahy. Poté byl vrácen na Slovensko.

Nyní se vzácný nález vrátil opět do hlavního města, kde jej mohou zájemci vidět od 16. 9. do 10. 1. 2010.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám