Hlavní obsah

Výstava City Needs You představuje dílo českého streetového grafika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nově vzniklý multifunkční prostor Ateliér 1 (galerie, workshop a fotostudio, Římská 21, Praha 2) zahajuje své působení výstavou City Needs You prací mladého grafika, který si říká PASTA. Chodci v pražských ulicích si ale mohli všimnout jeho svěžích kousků už před časem.

Foto: Jakub Hasil

utkání 2. ligy družstev 2011 - skupina Praha

Článek

PASTA přetváří nudné billboardy ve vtipné koláže a prostřednictvím nálepek vybízí ke komunikaci každého, kdo jde kolem.

Směr, který se vžil pod názvem streetart, vychází (stejně jako graffiti) z potřeby autora komentovat život ve městě, vyjadřovat své pocity a názory nebo prostě jen pobavit graficky zpracovanou informací diváky i sebe. Neprodejná instalace je příležitostí pro všechny, které PASTA zaujal, seznámit se blíže nejen s jeho plakáty a nálepkami, ale i se "skutečnými" obrazy, které se dají pověsit na zeď. Tento urban traveller (městský cestovatel), jak sám sebe někdy nazývá, propaguje myšlenku ulice coby galerie, ve které může vystavovat kdokoliv.

Kurátor výstavy Američan Carl E. Smith říká, že Ateliér 1 bude sloužit k prezentaci moderních umělců, jejichž věk nepřekročil 35 let:

Chci se soustředit na  nově vzniklé talenty z celého světa, ale pro otevření galerie jsem hledal někoho místního.

PASTA mě zaujal svým originálním přístupem ke komunikaci, tématům a nezatížeností tím, co se smí a co ne. Je přesně ten typ, který zapadá do mé koncepce. Je mi potěšením představit širšímu publiku vývoj, kterým jeho práce zatím prošla.

Vysvětlení významu pseudonymu PASTA vysvětluje sám autor:

Viděl jsem to v jednom anglickém graffiti videu, to jméno mě dostalo. Začal jsem ho používat jako svůj podpis a pro streetart jsem jen jeho význam převedl do piktogramu. Tak vznikl motiv tuby zubní pasty, který často používám. Křídla jsem jí přidal proto, že symbolizují svobodu a volnost, pro mě důležité pojmy.

Je streetart politické umění?

Může být vším, čím si jeho autor přeje. Graffiti a streetart jsou společenským protestem už v nejzákladnější rovině. Je jedno, co na zeď napíšeš, podstatné je, že to vůbec děláš. Tím se jasně vyhraňuješ.

Některé moje série, jako třeba multi-pack ("všechno se dá zabalit" - společná série s Rothem), upozorňují na problémy konzumu, ale jindy mi jde vyloženě jen o design. Mám radost, když se mi povede dobrá věc, a chci se o ni podělit.

Chci jen na chvíli odtrhnout lidské oči od reklamy a displejů na mobilech.

Výstava City Needs You je otevřena do 6. března, vždy odpoledne do 17 hodin s výjimkou pondělků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám