Hlavní obsah

Vypsaná fixa: Nahrávání jsem si tentokrát užívali

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubická rocková kapela Vypsaná Fixa vydává v pořadí třetí album Krása nesmírná, v němž potvrdila, že je schopna se vyvíjet.

Článek

Hrajete na 160 koncertů ročně. Necítili jste se před nahráváním nové desky unavení?

Mejn: Mělo to obrácený efekt. Z velkého počtu koncertů jsme sehraní, takže nám to dělalo radost. Materiálu na desku jsme stačili připravit strašně moc, asi pětadvacet věcí, takže jsme už půl roku před studiem byli klidní. Neprožívali jsme žádný stres, i když ho z minula známe.

Márdi: Měl jsem obavy, aby se nenahrávalo jako minule, kdy jsme nebyli technicky moc dobře připravení a každou skladbu jsme nahrávali pětadvacetkrát. Zjistili jsme tehdy, že musím zpívat do živého hraní, protože to líp funguje. Za následek to mělo, že jsem záhy odpadl a dva dny jsem jenom spal. Nakonec to ze mě vyždímali, ale bylo to bolestivé. Tentokrát jsme si to užívali.

Jak jste si užívali?

Márdi: Na všechny skladby jsem chtěl mít napsané texty dřív, než půjdu do studia. Obstaral jsem si domů počítač a dělal jsem na nich celou zimu. Jenže to nakonec stejně nevyšlo, protože se nám ve studiu dařilo a přímo na místě jsme udělali tři úplně nové písničky. Třeba titulní Krása nesmírná vznikla z jamování.

Jaké nové pocity coby syrová rocková kapela na novince nabízíte?

Mejn: Nechtěli jsme, aby deska vyzněla jen jako proud hudby. Hledali jsme například jemnější polohy, v Mažoretce jsou smyčce, jsou tam punkové vypalovačky i věci typicky fixovské.

Márdi, na téhle desce zpíváte jinak než na předešlých. Proč?

Márdi: V minulosti se mi kolikrát stalo, že jsem některé pasáže nezazpíval. Nemohl jsem si je dát tak, jak jsem chtěl. Když jsem si ale pořídil počítač, mohl jsem si zpěv zkoušet nanečisto, no a ve studiu to pak fungovalo.

Mejn: Celé to završil producent a zvukař Petr Slezák, který dal Márdiho hlasu spoustu zajímavých odstínů.

Tah na přední

Vypsaná fixa nahrála třetí album a potvrdila, že je schopna se vyvíjet. Nic při tom neztrácí, energii, silný emoční proud, syrovost ani textovou hravost s úchylkou vymýšlet nová jména.

Novinky mají pevnou strukturu, na niž jsou nabalovány nápady navíc. Aranže skladeb jsou vcelku pestré, na kapelu samotnou až revolučně. Výsledkem je povšechně barevné album, které je schopno všestranně poutat od začátku do konce. Takřka kultovní postavení si Vypsaná fixa nezasloužila výstřednostmi ani jinými nepoctivými věcmi, ale schopností unést vlastní vývoj.

Vypsaná fixa: Krása nesmírná

Sony BMG, 46:19

Márdi: Petr Slezák je emoční člověk. Myslím, že do toho poslal hodně své energie. Nicméně když to tak poslouchám, některé úseky by se stejně daly zazpívat lépe.

Reklama

Související témata:

Související články

Vypsaná fixa pokřtí druhé album

Druhou desku Bestiálně šťastní pokřtí ve čtvrtek v pražském klubu Futurum pardubická skupina Vypsaná fixa.

Tipy zpěváka Vypsané fixy

Zpěvák a kytarista skupiny Vypsaná fixa, uvádí, co jej zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album Olympiku Stejskání a kniha Suma tibetského písemnictví.

Výběr článků

Načítám