Hlavní obsah

Vyjdou reedice dalších alb Led Zeppelin

Právo, Jaroslav Špulák

Britská skupina Led Zeppelin vydala v červnu v rozšířených reedicích svá první tři alba. V připomínání své diskografie bude pokračovat dál. Koncem října vyjdou albové počiny Led Zeppelin IV a Houses Of The Holy.

Foto: Profimedia.cz

Led Zeppelin na archivní fotografii z roku 1978

Článek

Na trhu se objeví 27. října, přičemž na kvalitu výsledných nahrávek ve studiu osobně dohlížel Jimmy Page, kytarista skupiny.

Album Led Zeppelin IV. původně vyšlo v listopadu 1971. Jsou na něm výrazné skladby nejenom kapely, ale i celé hudební historie, například Stairway To Heaven, Black Dog či Rock And Roll. Nahrávka byla nominována do Síně slávy na Grammy 1999 a je celosvětově třiadvacetkrát platinová.

Chystaná reedice přinese navíc mixy písní Misty Mountain Hope a Four Sticks, alternativní verze Stairway To Heaven ze Sunset Sound Studios v Los Angeles, které dosud mnoho lidí neslyšelo, nebo mixy skladeb The Battle Of Evermore a Going To California s kytarou a mandolínou.

V diskografii kapely páté album Houses of the Holy vyšlo původně v roce 1973. Dosud se ho prodalo více než 11 miliónů kusů. Nová verze bude obsahovat navíci sedm dosud nepublikovaných skladeb.

Obě alba vyjdou v několika formátech, chystá se i limitovaný náklad v podobě boxů, kterých se vyrobí pouze 30 tisíc kusů.

Led Zeppelin jsou na scéně od roku 1968. Během další dekády se stali jednou z nejvlivnějších a nejúspěšnějších kapel na světě. Robert Plant, Jimmy Page, John Paul Jones a John Bonham prodali jako Led Zeppelin více než 300 miliónů alb. Naposledy kapela vystoupila v prosinci roku 2007 v Londýně. Zesnulého bubeníka Bonhama v sestavě nahradil jeho syn Jason.

Reklama

Výběr článků

Načítám