Hlavní obsah

Vyjde Viewegh, Šabach, Urban i Rushdie

Novinky, František Cinger

První pololetí přinese bohatou nabídku původní české tvorby. Vyjdou nové romány nejpopulárnějších autorů: Michala Viewegha, Petra Šabacha i Miloše Urbana. Zkrátka nepřijde ani překladová literatura objeví se nový román Salmana Rushdieho i dosud v Česku nevydaná próza George Orwella.

Foto: Petr Skála

Armádní vozidla byla zaparkována v přesném rozestavění, v jakém by vojenští geografové pracovali v terénu při bojovém nasazení.

Článek

Novou Vieweghovu knihu Případ nevěrné Kláry, chystá nakladatelství Petrov. "Je to řečeno knihkupeckým sloganem kniha o lásce, přátelství a žárlivosti. To, co ji myslím nepatrně odlišuje od předešlých románů, je jistě přítomné napětí," řekl Právu Viewegh. "Proto ten demonstrativně detektivní titul. Hlavní postavou je ostatně soukromý detektiv, kterého jednoho dne navštíví populární český spisovatel... Ohlas očekávám zcela tradiční: osm kritiků to popraví, čtyři to obezřetně pochválí a bez ohledu na jedny i druhé si knihu koupí minimálně padesát tisíc čtenářů," dodal Viewegh.

Petrov chystá i Reimanovou a poezii

Petrov nabídne tento rok čtyřiceti titulů. Pozornost si zaslouží i Nataša Reimanová a její kniha Z dílny dobrodruha. Společným tématem tří autorčiných próz je osud vykořeněných lidí, kteří jsou zaskočeni událostmi, vlastní vymknutou psychikou i nadpřirozenými jevy. "Z autorčina stylu čiší myšlenková nezávislost, která se projevuje nejen jazykem, ale i bořením iluzí, což poněkud bolí, nicméně ozdravuje," tvrdí Miloš Voráč, redaktor Petrova. Z poezie se objeví sbírka Bohuslava Vaňka Úvalského Ženy, Havel, hygiena nebo dosud nepublikované texty kultovního undergroundového básníka J. H. Krchovského Poslední list.

Hubáček o válce ve Středozemí

Oblíbený autor literatury faktu Miloš Hubáček nabídl nakladatelství Paseka novou práci Boj o Středozemní moře. Mezi jinými tituly ji doporučil ředitel Vladimír Pistorius, který právě vydal práci Jak se dělá kniha, příručku o tom, jak se redakčně, typograficky, ale i se znalostí ekonomických záležitostí vydávají krásné svázané listy. "Chystáme také nového Rushdieho. Jmenuje se Zuřivost. Vyjdou také Čtyři muži na vodě, aneb Opilé banány se vracejí Petra Šabacha," dodal Pistorius Jak Šabach prozradil, jde o pokračování dobrodružství Břečky, Víti, Ptáčníka z předcházející knihy. "Při cestě s nafukovacím člunem a zásobou pití zjistí, že už to v dospělém věku není, co to bývalo dřív," řekl Šabach. Pavel Kosatík pokračuje v mapování osobnosti Ferdinanda Peroutky v letech 1895 až 1935. Jde vlastně o první díl, na který už Kosatík navázal v knize Ferdinand Peroutka Pozdější život (1938 1978). V Pasece vyjdou také básně z pozůstalosti Ivana Diviše, pátým dílem pokračuje práce na edici knih Zdeňka Wirtha Zmizelá Praha.

Shakespeare jako pedofil a homosexuál

 Nakladatelství Odeon vydá knihu Anthony Burgesse (proslavil ho Mechanický pomeranč) nazvanou Všechno jen slunce ne. Jak prozradil šéfredaktor Odeonu Jindřich Jůzl, opilý profesor, tedy postava jménem Burgess, v něm podává příběh Shakespearova milostného života. "Dozvíme se mj., že známý dramatik byl sveden svou pozdější manželkou, když se vracel opilý z knajpy, že ho žena podváděla nejméně s jedním jeho bratrem, že měl homosexuální sklony (včetně pedofilních), že Černá dáma z jeho sonetů mohla být přístavní děvka z Bristolu nebo luxusní londýnská prostitutka importovaná z Karibiku nebo že jeho milencem byl sám hrabě ze Southamptonu, oblíbenec královny Alžběty," prozradil Jůzl. Odeon nabídne také Orwellův méně známý román z roku 1939 Nadechnout se v češtině bude vydán vůbec poprvé. Zachycuje v něm život v Anglii před druhou světovou válkou očima pojišťovacího agenta, George Bowlinga. Strach z blížící se války a hlavně toho, co přijde po ní v uniformní společnosti, kde bude jakákoliv odchylka od normálu krutě trestána je leitmotivem knihy, prošpikované zároveň řadou vtipných, ironických komentářů. Odeon připravuje také novinku Iana McEwana, jednoho z nejlepších anglických prozaiků současnosti. Jmenuje se Pokání.

Stín Katedrály Miloše Urbana

Nakladatelství Argo chystá novou prózu svého redaktora Miloše Urbana, který vyhraněným stylem oslovuje stále širší okruh lidí. Romány Sedmikostelí a Hastrman prokázaly výjimečnost této osobnosti mladší spisovatelské generace. Stín katedrály je pražský román o nejvýznamnějším českém chrámu, katedrále sv. Víta a Václava na Hradčanech. Na pozadí milostného příběhu dvou hlavních protagonistů a jejich naprosto rozdílných názorů, je různými zájmovými skupinami sváděn nečistý boj o katedrálu, o její duši: hodnotu historickou, uměleckou a duchovní, a o její tělo: hodnotu vyčíslitelnou spoustou zlata. Tomáš Bona z Arga upozorňuje i na knihu Design in Action Praha New York, první monografii o životě a díle Ladislava Sutnara, jehož tvorba je mezinárodně uznávána. Noční příběh, s podtitulem Rozluštění sabatu, italského historika Carla Ginzburga seznamuje nejen se světem a s dobou, jejichž nejcharakterističtějšími rysy byly po tři staletí hořící hranice a inkvizice, ale nabízí i napínavé čtení. Jeho kniha je ukázkou investigativní historické práce. Monumentální práce předního britského historika Iana Kershawa Adolf Hitler, díl 1: Hitler 1889-1936: Hubris; díl 2: Hitler 1936-1945: Nemesis představuje dosud nejucelenější a nejrozsáhlejší životopis vůdce nacistického hnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám