Hlavní obsah

Vyjde nové album Mira Žbirky, budou i vzpomínkové koncerty

V roce 2022 bude hned několikrát českým a slovenským hudebním příznivcům připomenut Miro Žbirka. Skonal v listopadu loňského roku. Letos 21. října by se dožil sedmdesáti let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Miro Žbirka na koncertní poctě Karlu Zichovi v dubnu 2019.

Článek

Podle informace hudebního vydavatelství Universal Music, s nímž Žbirka spolupracoval, se brzy objeví nový singl a videoklip. Bude to první skladba z posledního alba, kterým se uzavře více než padesátiletá hudebníkova autorská cesta. V době lockdownu napsal nové skladby a nakonec je stihl i nazpívat. Kvůli realizaci posledních pěveckých partů opustil v době své poslední hospitalizace dokonce nemocnici.

Dokončením a produkcí alba následně pověřil svého syna Davida, který na něm nyní intenzivně pracuje v londýnském studiu Konk.

„Singl s klipem, jehož autorem je Šimon Šafránek, by měly vyjít 24. února. Desku, ke které se právě začínají natáčet hudební podklady, bychom chtěli vydat na přelomu dubna a května. Nechci ale na Davida tlačit, takže se může stát, že vydání nakonec posuneme na září,“ řekla Právu Katka Žbirková, manželka zesnulého hudebníka.

Na podzim se do Londýna, Bratislavy a Prahy chystá koncertní pocta Žbirkovým písním. Ty na pódiích zahrají a zazpívají výrazné osobnosti současné české a slovenské hudební scény. Jejich jména budou zveřejňována postupně vždy s označením #mekynaveky, které bude jednotícím motivem všech aktivit spojených s poctou rodákovi z Bratislavy.

Všichni umělci, kteří přijali pozvání na koncerty nazvané Tribute To Miro Žbirka 70, vzdají hold jeho tvorbě. Přitom také jistě zavzpomínají na své zážitky s ním, neboť všichni byli nějakým způsobem se Žbirkou spojeni.

V Londýně se koncert odehraje 29. září, v Bratislavě 17. října a v Praze v O2 universu 21. října, tedy v den zpěvákových nedožitých narozenin.

Aktuálně vyšla na DVD třetí série televizního Doupěte Mekyho Žbirky. Podle Universal Music se připravuje i další překvapení, které fanoušci najdou na oficiálním webu a sociálních sítích zesnulého umělce.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám