Hlavní obsah

Vydavatelka Žofie Kanyzová: Nesmí nám zmizet úsměv z tváře

Právo, Andrea Zunová

Už dvacet pět let vydává každý rok Lunární kalendář Krásné paní. V něm dává čtenářům příležitost sladit se s lunárním cyklem, který vytvořila příroda. Nabízí také možnosti, jak pro sebe udělat něco dobrého či jak změnit svůj život. Kalendář pro rok 2021 se více zaměřuje na emoce. „Je náhoda, že jsem si vybrala takové téma. Ale možná nic není náhoda,“ řekla v rozhovoru pro Právo Žofie Kanyzová, majitelka nakladatelství Krásná paní, spisovatelka a herečka.

Foto: Jakub Ludvík

Žofie Kanyzová jde vstříc těm, které zajímá astrologie.

Článek

Jaký máte pocit z toho, že si Lunární kalendář letos zatím lidé nemohou koupit v kamenných obchodech?

Samozřejmě je příjemnější, když si můžete knihu nebo kalendář vzít do ruky a prolistovat. Ale my máme to štěstí, že máme za ty roky své čtenáře, kteří jdou tak říkajíc na jistotu. Pro nás to není tak špatná situace, ale chápu, že má spousta dalších vydavatelů starost, jak to letos dopadne.

Díky věrným čtenářům tedy současná situace vašemu nakladatelství starost nedělá?

Ne, to určitě ne. Náklad se určitě prodá. I přesto, že si myslím, že se spousta lidí rozhoduje přímo v obchodě. Na druhou stranu je tam ale vždycky velké množství titulů. Já osobně si raději vybírám na internetu. Mám čas si vše promyslet. Tak to má možná více lidí.

Co můžeme podle vašeho kalendáře příští rok očekávat?

Kalendář připravuji vždy rok dopředu. Tentokrát je více zaměřený na emoce. Netušila jsem, co se bude dít. Je náhoda, že jsem si vybrala takové téma. Ale možná nic není náhoda.

Z toho soudím, že v kalendáři jsou spíš pozitivní emoce.

Vždycky jsem zdůrazňovala, a to i v kalendáři na příští rok, že nám úsměv z tváře nesmí zmizet. Příští rok konkrétně u znamení Lva. Ten je v kalendáři i s novým grafickým symbolem.

Proč právě u Lva?

Lev je spojován se srdcem, a čím více chvilek potěšení a radosti během dne prožijete, tím více se vytvoří hormonů štěstí. A jak říká jedno anglické přísloví, šťastné srdce, zdravé srdce.

Vydáváte také ročenky. Jak vás to napadlo?

Není to originální nápad. Přivezla jsem si ho v roce 2013 z ciziny. Má dcera se tam vdala, a když jsem byla za ní, v papírnictví jsem objevila osmistránkové ročenky. Víceméně tam byly jen obrázky různých reklam, ale také základní údaje, například kdo byl prezidentem a co se ten rok stalo.

Od té doby jsem to měla v hlavě. V roce 2015 jsem poprosila pár svých spolupracovníků, ať si každý vybere nějaký obor, který zpracuje. Kulturu, sport, módu a podobně. A začalo to pomalinku vznikat.

Jakým rokem jste začali?

Jako první jsme si vybrali rok 1935. Proč právě ten? Sbírám staré kalendáře a mám také různé staré ročenky. Mezi nimi i učitelskou a bankovní z roku 1935. Takže jsem měla základní údaje, například jaký byl v tom roce plat.

To je zajímavý návrat do minulosti.

Tak trochu jsem si zopakovala školní léta a byla jsem překvapená. Spoustu věcí jsem si nepamatovala. Ale smyslem ročenek není tvorba encyklopedie. Spíš se snažíme o zachycení atmosféry toho kterého roku.

Zároveň jsem chtěla uspokojit čtenáře Lunárního kalendáře, proto jsem tam také přesně zadala polohy planet. Často jsem totiž dostávala otázku, v jaké fázi byl měsíc, když se někdo narodil, zda dorůstal, couval, byl úplněk či novoluní. Chtěla jsem vyjít vstříc lidem, kteří mají rádi astrologii.

U jakého roku jste nyní?

Doufám, že do konce roku vyjdou celá devadesátá léta. Celkem bychom tedy měli vydat 66 ročenek, od roku 1935 do roku 2000.

Je důležité pro narození člověka, v jaké fázi je měsíc?

Ano, je, ale důležité je také roční období. Třeba lidé, kteří se narodí na jaře a na podzim, mají trochu jinou náturu. Záleží na tom, jak je dlouhý den, jestli se narodí do tmy, nebo do světla. To už rozlišovali staří Řekové.

Většina lidí se opravdu narodila před úplňkem nebo při něm. Je to dokonce statisticky podložené. A například při dorůstajícím měsíci je ta energie trošku větší a je jiná, takže ti, kdo se o to zajímají, uvítají i takové drobné nuance.

Může se vám hodit na Zboží.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám