Hlavní obsah

Vychází hotel Pastis, audiokniha s vůní Provence

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko si představit člověka, ať už z kteréhokoli koutu světa, jenž by navštívil jihofrancouzský kraj Provence a nepodlehl jeho kouzlu. Země levandule, zářivého slunce, výtečné kuchyně, pastisu, skvělého vína a rázovitých obyvatel si v posledních letech získává zejména srdce rodilých Angličanů, kteří se tam hojně stěhují.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Je více než lákavé vyměnit věčné londýnské mlhy za vlídné podnebí Provence, přičemž občasný mistral se prostě přežije. Typickým představitelem takových přistěhovalců se stal i britský spisovatel a novinář Peter Mayle (1939–2018), jehož tvorbu Provence zásadně ovlivnila.

To platí plnou měrou i o jeho milém, oddechovém románu Hotel Pastis, který právě vyšel ve zvukové podobě v podání Aleše Procházky a rozhlasové režii Dimitrije Dudíka. Stejně jako autor opouští i ústřední hrdina Simon Shaw lukrativní job copywritera v reklamní agentuře a vlastně náhodou se zamiluje do Provence.

Ať už v ohledu regionálním a gastronomickém, tak i partnerském. Mezi rázovitými venkovany otevírá elegantní hotel, což se záhy ukáže jako ne zcela jednoduché. Působí tam totiž partička kriminálníků, kteří se chystají vyloupit tamní banku. A jejich plán je nadmíru neobvyklý. Novopečenému hoteliérovi Simonovi tak ovšem značně zkomplikují jeho idylické plány a záměry.

Hotel Pastis je kniha milá, příjemná a laskavá. Na čtyři a půl hodiny vás obklopí humorem, sluncem a vůněmi Provence, mezi nimiž jak známo vévodí levandule. Při jejím poslechu je snadné zapomenout na starosti, a to je to, čím se staly knížky Petera Maylea slavnými.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám