Hlavní obsah

Výběr knih podle Salonu

Novinky, Salon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajímavé knižní tituly podle literární přílohy Práva Salon. Z domácích titulů to jsou Opilecké historky aneb Jak se pívávalo Jaroslava Haška a Bestiář Luboše Antonína. Přidáváme i CD tip In natura Petra Váši.

Foto: archiv Miss Junior

Natálie Kotková reprezentuje Liberecký kraj.

Článek

Jaroslav Hašek: Opilecké historky aneb Jak se pívávalo

Jak bylo, jest a bude aneb Politické karikatury

O autorovi se v těchto dnech hodně píše a povídá, ale přece jen za nejdůležitější považujeme čtení Haška samotného. Dva nové výbory jsou jakousi ochutnávkou (nebo digestem, chcete-li), než dnešní čtenář (nečtoucí velké << knihy>> , jak přiznávají i leckteří intelektuálové v literárním obtýdeníku Tvar věnovaném Mistrovi) najde odvahu pustit se do Osudů či Dějin strany mírného pokroku v mezích zákona.

Baset

Radko Pytlík: Osudy a cesty Josefa Švejka

Pojednání se sedmi záhadami

K řadě svých prací o Haškovi připojuje jeho celoživotní propagátor a vykladač knížku o několika otaznících: Existoval skutečný Švejk, osoba jako vzor? Byl Hašek v Přemyšli? Kdo byli hostinský Palivec, agent Brettschneider, jednoroční dobrovolník Vaněk, nadporučík Lukáš atd.? Byl Švejk psychotik?

Emporius

Luboš Antonín: Bestiář

Bájná zvířata, živlové bytosti, monstra, obludy a nestvůry v knižní ilustraci konce středověké Evropy

Autor, pracovník oddělení zámeckých knihoven Knihovny Národního Muzea v Praze (v cca 300 knihovnách je okolo 1 600 000 svazků knih vydaných do r. 1948), připravil knihu o tradičních obludách a bájných bytostech, bez kterých by se neobešlo skoro žádné středověké cestovatelské dílo a které se staly i podstatnou součástí světové krásné literatury. Dnes jim však - jak autor smutně v předmluvě konstatuje - hrozí vyhubení, tj. zapomenutí a vymazání z lidské fantazie.

Co by si počalo lidstvo bez salamandrů, bazilišků, harpyjí, kentaurů, vlkodlaků, upírů, stryg, gryfů, nymf, meluzín, sirén či leviatanů? Na koho by pak naši předci všechny události, které se udály mimo "řád světa", svedli? Kapitoly jsou uspořádány podle živlů (oheň, země, vzduch, voda) a mimo velký počet ilustrací je v textu i mnoho ukázek z literatury. K často citovaným patří Pokušení svatého Antonína od G. Flauberta a Paracelsus.

Půdorys

Petr Váša: In natura

Přestože popularitu Petru Vášovi přinesly především kapely, ať už to byli v 80. letech Z kopce nebo v současnosti Ti syčáci, bezesporu nejoriginálnější jsou jeho experimenty na poli fyzického básnictví. Dva kompaktní disky nepřinášejí jen zvukové nahrávky, ale také půlhodinové video umožňující poznat, jakým způsobem Váša všechny ty podivné rytmizované zvuky, hluky, ruchy, šepoty a výkřiky vyluzuje.

Leč i po zvukové stránce je In natura mimořádně objevné, neboť Vášovi se podařilo s minimem prostředků vytvořit svébytný mnohotvárný svět s nahrávkami konkrétních zvuků, ať už jsou to projíždějící auta, rachotící vlaky nebo kapající voda, hučící vysavač či ruch v hospodě, a Vášovy nezvyklé hlasové projevy tak získaly zajímavý, umocňující kontext. Album je radikálnější než mnohá živá vystoupení, protože se na něm Váša vyhnul opakování notoricky známých textů.

Anne Records

Reklama

Výběr článků

Načítám