Hlavní obsah

Všímavý pohled do zákoutí mediálního světa

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Martin Švehla, autor povídkové knihy Tenis volným stylem, se rozhodl napsat román ze současného mediálního prostředí s názvem Mafie v České televizi aneb Jak zprivatizovat ČT (Brána, 248 stran).

Foto: nakladatelství Brána

Obal knižní novinky Martina Švehly.

Článek

Titul s největší pravděpodobností určila snaha nakladatele šokovat čtenáře, protože je trochu zavádějící. Snahou politickoekonomické mafie ochočit si Českou televizi totiž Švehlova próza končí. Nicméně děj začíná soudním sporem novináře Martina Vobořila, který se svou firmou Okoun natočil reportáž o podvodech finančního a mediálního impéria Medcom.

Česká televize ji odvysílala, ale napadené impérium se bránilo žalobou s požadavkem tučného odškodného. Švehla, sám televizní redaktor a počátkem 21. století i člen středního managementu ČT, dobře zná prostředí, o kterém píše.

Trefně charakterizuje dr. Suka, majitele Medcomu, i řadu dalších šéfů tahajících v byznysu, parlamentu i v ČT za důležité nitky. Často s vědomím, že ony pomyslné nitky kompetenčně patří komusi jinému.

Čtenář se tak dostává za oponu, před níž se osobnosti usmívají, ale ve svých královstvích se chovají často nadutě a arogantně, s jediným zájmem – obhájit svůj prospěch, byť by se odehrál za cenu podvodu.

Autorovi se podařilo vykreslit prostředí malé produkční firmy stejně jako početné a strukturované prostředí Medcomu, parlamentní komise pro televize a rozhlas i vedení ČT. Vobořil prožívá své milostné opojení podobně jako podřízení dr. Suka své ponížení či důsledky neuvážených finančních transakcí.

Zájemci o podobu současného zneužívání mediálního prostředí i o osudy lidí, kteří se v něm pohybují, tak získali příležitost dozvědět se víc a držet palce těm, komu jde opravdu o férovou ekonomickou a politickou soutěž.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám