Hlavní obsah

Vražda Roma na maloměstě. Série Lynč bude provokovat

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osmidílný seriál České televize Lynč bude provokovat. Spojil témata vraždy a rasismu na malém českém městě. Pracovali na něm mladí tvůrci z domácích filmových škol pod vedením amerického scenáristy Harolda Aptera.

Foto: Česká televize

Pavel Kříž, Tereza Vilišová a Jiří Dvořák v seriálu Lynč

Článek

Ústředním tématem seriálu je vražda romského mladíka a reakce obyvatel malého města, ve kterém k brutálnímu činu došlo. Do městečka se vrací dokumentarista a blogger Lukáš a chce zjistit vše o smrti Denise, kterého znal od dětství. Nalezne stopy, které naznačují, že mohlo jít o lynč.

Hlavních rolí se ujali Marcel Bendig, Barbora Šporclová Kodetová, Zuzana Stivínová, Jiří Dvořák, Matěj Anděl, Pavel Kříž, Jan Cina, Tereza Vilišová, Marek Němec a Janek Gregor.

Foto: Česká televize

Ze seriálu Lynč

„Náš seriál zkoumá, jaký efekt má vražda nevinného muže na malé město uprostřed Česka, kde se všichni navzájem znají a každý má nějaké tajemství, které si nepřeje sdílet. Když se do městečka vrátí jeho bývalý obyvatel s úmyslem natočit o vraždě dokument, jsou místní donuceni nejen vyrovnat se s touto skutečností, ale musí před ostatními přiznat své vlastní pokrytectví,“ řekl Harold Apter.

„Projekt Lynč je v českém kontextu unikátní hned z několika pohledů. Vznikal ve spolupráci České televize a filmařských škol a kateder FAMU, JAMU a UTB ve Zlíně. Scenáristé i režiséři jsou vesměs mladí lidé, studenti či nedávní absolventi vysokých škol, které řídí zkušený americký scenárista Harold Apter. Jde o kombinaci kriminální minisérie se sociálním dramatem, což je nelehký žánr, který se rovněž v české tvorbě nevyskytuje často. A konečně jde o první televizní seriál koprodukovaný televizí ARTE z její centrály ve Štrasburku,“ uvedl kreativní producent České televize Jan Maxa.

„Jsem rád, že Lynč má ambici ukázat, jak to u nás doopravdy je. Věřím, že rasistům může otevřít oči a třeba je změnit k lepšímu. Sám jsem několikrát byl jejich terčem,“ řekl Marcel Bendig.

Premiéra seriálu by mohla být ještě letos. Záleží na rychlosti střihu a postprodukce.

Reklama

Výběr článků

Načítám