Hlavní obsah

Vrahem je samozřejmě pověstný zahradník

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mlhou pohřbený dům v anglické krajině připomínající blata Baskervillu. A soutěž o to, kdo se dočká neděleného dědictví vyvražděním konkurentů v rodině Tombových. V jejich žilách koluje krev Borgiů, vrahů a travičů. To je základní náčrt Hrobky s vyhlídkou Normana Robbinse, kterou hrají v mosteckém Městském divadle.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Karolína Herzinová (ošetřovatelka Anna Franklinová) a Jakub Dostál (Marcus Tomb)

Článek

Bravurní kousek herce, mima, scenáristy a dramatika přeložil Alexander Jerie a pro divadla u nás ho objevili ve Zlíně, kde Hrobku uvedl na scénu Petr Veselý. Další pokusy – snad s výjimkou Zdeňka Duška v Pardubicích - byly méně šťastné. Noblesu, humor, napětí a pointování každého výstupu vrátil hře až Milan Schejbal v Mostu.

Fašírky a díry v zádech

Je velice důležité, aby detektivní komedii odstartovanou úmrtím hlavy rodiny a její závětí nebral divák od prvního výstupu moc vážně. I tak se bude lekat každého výstřelu, nože v zádech nebo sekáčku na maso ve svalovině. A jak už to v detektivkách bývá, ještě před přestávkou bude hádat, kdo je vrah.

Doporučuji aspoň tomu poslednímu věnovat se co nejméně. Odvádí to pozornost od perfektně vymyšlených situací, v nichž režisér přesně vyvážil gagy s Robbinsovým smyslem pro detail, který má v celku přesné místo (prázdná knihovna zesnulého, sekáček v ruce služebné, putovní revolver, otrávená láhev vína…).

Stejně neuhádnete, kdo vraždí nebo vraždění nastrojuje. Prozradím jen, že když už si vrah myslí, že vyhrál a přizná se ke zločinu sám, připraví autor ještě závěrečný kotrmelec, protože ve správné detektivce přichází odhalení až na poslední stránce, v posledním výstupu. V Schejbalově inscenaci to má všechno styl, tempo a švih.

Před bouřkami

Atmosféru mostecké Hrobky s vyhlídkou vybavila správnou dávkou ponurosti autorka výpravy Kateřina Baranowská. V kontrastu k ní dominuje v příběhu vraždící rodiny odlehčené herecké pojetí. Vévodí mu Monika Zity Benešové, ošetřovatelka Karolíny Herzinové, služebná Jarmily Vychodilové, Dora Michaely Krausové…

Pánům na premiéře ještě chyběla uvolněnost (Jakub Dostál, Stanislav Oubram), nic to ale nemění na tom, že Schejbal přinesl do nezaměstnaností zmítaného města kýžené divadelní odlehčení. Potvrdila to i premiérová bouřka: na jevišti i skutečná nad městem, zatím jen přírodní, ne společenská. Ale že už pořádně hřmí.

Městské divadlo v Mostě - Norman Robbins: Hrobka s vyhlídkou. Překlad Alexander Jerie. Režie Milan Schejbal, úprava a dramaturgie Kateřina Fixová, výprava Kateřina Baranowská. Premiéra 11. května 2012.

Celkové hodnocení: 75%

Reklama

Výběr článků

Načítám