Hlavní obsah

Vojtěch Sláma vystavuje v Leica Gallery

Právo, Igor Malijevský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celé prázdniny vystavuje pražská Leica Gallery fotografie Vojtěcha Slámy, jednoho z nejmladších klasiků naší současné umělecké fotografie.

Článek

Teprve pětatřicetiletý Sláma je klasikem hned ve dvojím slova smyslu: jednak si již vydobyl ve světové fotografii své místo, jeho práce jsou zastoupeny v řadě významných sbírek a na mezinárodním poli začíná být jeho jméno skloňováno častěji než na domácí scéně, zároveň reprezentuje ten směr v současné české fotografii, který vědomě ignoruje bezpohlavní konceptualismus, samoúčelné experimenty a další manýry hlavního proudu.

Hlásí se naopak k české fotografické tradici, k jejímu důrazu na autenticitu, poezii a smysl pro jemný surreálný humor. S tradicí ho spojuje také technika, fotografuje dvouokou zrcadlovkou, zvětšuje na stříbrnou emulzi. Přesto by bylo nesprávné tvrdit, že je jakýmsi retrofotografem, že omylem setrval v jiné době.

Romantická poetika

Slámovy fotografie vznikají tady a teď, osobní, romantické, poetické, a hlavně nápadité. Je to vážná hra, krytá životem autora. Proto je možné jeho fotografiím věřit, a proto působí často až uhrančivě.

Název výstavy Vlčí med + odkazuje k první velké Slámově výstavě, kterou uspořádala Galerie Brno v roce 2004. Snímky z Vlčího medu tvoří přibližně polovinu expozice, druhou polovinu pak představují fotografie z posledních pěti let.

Sláma v nich dále rozvíjí svou poetiku, nepřichází s „novým projektem“, trpělivě rok za rokem píše svou nekonečnou knihu. Jenom některé fotografie z posledního roku působí v porovnáním s celkem poněkud vyprázdněně a je otázkou, zda se s odstupem času ve Slámově portfoliu udrží.

Celkově ale vyznívá expozice velmi sevřeně a zcela jistě patří k tomu nejlepšímu, co může současná česká fotografie nabídnout.

Vojtěch Sláma: Vlčí med +

Leica Gallery Praha, 22. 5.– 6. 9. 2009

(Autor je básník a fotograf)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám