Hlavní obsah

Vladivojna La Chia: Šraf mě napadl ve snu. Křičela jsem ze spaní

Právo, Aleš Honus

Počítáme-li soundtrack s hudbou k filmu Jana Hřebejka Nevinnost, nominovaný na Českého lva, je nové album ostravské zpěvačky Vladivojny La Chia nazvané Šraf jejím čtvrtým sólovým. Vyšlo 16. dubna. V rozhovoru pro Právo zpěvačka hovoří nejenom o novém albu, ale také o svých nejbližších plánech.

Foto: ČTK

Zpěvačka Vladivojna La Chia.

Článek

Proč se vaše nové album jmenuje právě Šraf?

Ten název mě napadl ve snu. Zdálo se mi to dokonce dvakrát za sebou. Vzbudila jsem se v jednom motelu někde za Santa Barbarou a prý jsem třikrát za sebou vykřikla: Šraf, šraf, šraf! Akorát doteď nevím, co to vlastně znamená. Tedy vím, co je to šrafovat, ale nechápu, proč se zrovna tak mělo jmenovat mé album. Já jsem se ho sice na poslední chvíli snažila přejmenovat, ale to se mi vymstilo, takže jsem se k názvu Šraf vrátila.

Vzbudila jsem se v jednom motelu někde za Santa Barbarou a prý jsem třikrát za sebou vykřikla: Šraf, šraf, šraf!

Teď narážíte na to, že album bylo původně ohlášeno pod názvem Ohně, jenže pak byla o něco rychlejší Lucie Vondráčková, která vydala album Oheň?

Přesně! Měla jsem hned poslechnout svou intuici. Vždycky, když začnu přemýšlet a kalkulovat místo toho, abych byla intuitivní, tak se mi to vymstí.

Nové album Šraf je ve srovnání s vašimi předchozími počiny více elektronické až taneční. Měla jste v plánu vydat taneční album, anebo těm písním právě takový kabát slušel nejvíce?

Jsem zvyklá prostě tvořit neustále, takže mám doma hrozně moc písniček, které jsou multižánrové. Hodně je jich akustických, řada instrumentálních. Tvořím podle nálady. Původně jsem zamýšlela udělat album akustické, ale to chci nahrávat živě s celou kapelou. Jednoho dne jsem si řekla, že chci vydat deset skladeb, které byly prakticky hotové a na nichž jsem pracovala od roku 2008. Mám prostě široký záběr a baví mě hrát si a nezabřednout v jednom žánru.

Toho jsem si všiml. A všiml jsem si i toho, že jste si na nové album nahrála skoro všechny nástroje i elektroniku. Jak budou vypadat živé verze písní? Bude na pódiu DJ?

Tak to jste uhodil hřebíček na hlavičku. Jak to živě hrát? Tím se trošku trápím, protože mám skvělou kapelu, se kterou hraji z devadesáti procent živě, ale na druhou stranu i na mém starším albu Tajemství Lotopu je víc než polovina věcí elektronických. Některé jsme přetransformovali do akustické podoby a jiné hrajeme s počítačem. Tím chci říct, že klávesy nepoužíváme. Bude to ještě docela dobrodružství…

Nové album jste si nejenom skoro celé sama nahrála, ale i produkovala a vydala. Co toho bylo důvodem?

Hlavním důvodem bylo asi to, že jsem to měla víceméně hotové a stačilo jen album nazpívat a živě dohrát basu. Za tři dny jsme s tím byli hotoví. A přišlo mi vhodné si to vydat, abych zjistila, jak to všechno funguje, a zažila pocit totální svobody.

S tím ale souvisí i to, že si na album musíte sama zajistit peníze. Zaznamenal jsem, že vyjde zatím jen digitálně a peníze na výrobu CD sháníte prostřednictvím internetu od fanoušků, kterým za to slibujete jako protihodnotu různé výhody a dárky. Jaká je odezva?

Tak předně, svá alba jsem si vždy financovala sama, nebo jsem na ně sháněla peníze. Tajemství Lotopu jsem zaplatila od A do Z a díky podpoře přátel a práci na šílených komerčních pořadech jsem to utáhla. Na Bohémy jsem si už peníze sehnala od pár lidí, kteří se rozhodli mě podpořit, a díky tomu mohla vyjít spolu s albem i má knížka. Teď jsem využila stránky hithit.cz a vypadá to zatím moc dobře.

Digitální verze alba vyšla 16. dubna. Kdy vyjde CD?

Do vypršení času, kdy přes hithit.cz získávám finanční podporu od fanoušků, ještě zbývají asi dva týdny. Když to klapne, hned poté vydám album i fyzicky. Ráda bych, jsem v tom přece jen tradiční, ale i přes jednoduchost, s jakou tohle album vzniklo, jsou náklady velké.

A co bude pak? Bude ke Šrafu nějaké speciální turné?

Bude podzimní turné, na němž by se měl objevit i saxofon, který je na albu hojně zastoupen, ale v kapele ho nemáme. Zatím nacvičíme několik věcí, které můžeme v naší sestavě hrát, ale není to sranda. Každý má tolik jiné práce, že nahnat všechny najednou do zkušebny je těžší než kdykoli předtím.

Možná se teď zeptám předčasně, ale vzhledem k tomu, že vás trochu považuji za workoholičku… Kdy bude na světě to akustické album, o kterém jste se zmínila?

Nejsem workoholička. Jen mě prostě místo televize a věčného sezení v hospodě baví systematicky tvořit. Momentálně pracuji na hudbě pro krásné představení Molly Sweeney pro pražské Divadlo Rokoko a pravděpodobně budu dělat hudbu k jednomu seriálu, takže na další album opravdu nespěchám. A jak jsem již říkala, akustické album, pro které mám hotové hudbu i texty, chci natočit naživo s celou kapelou. Jenže zatím jsme neměli ani možnost se podívat na ty nové věci z alba Šraf. Takže možná před tím akustickým albem vznikne ještě několik jiných...

Třeba soundtrack k tomu televiznímu seriálu, o kterém jste se zmínila… Můžete být trochu konkrétnější?

Právě že konkrétnější být nechci, protože se teprve máme sejít a ještě to není odklepnuto. A kdyby to nevyšlo, nechci být za vola. Můžu zatím prozradit jen to, že by ho měl režírovat Honza Hřebejk.

Reklama

Výběr článků

Načítám