Hlavní obsah

Vladimír Brabec: Dnešní podmínky v dabingu jsou vyděračství

Novinky, Stanislav Dvořák

Čeští herci hromadně přecházejí pod novou agenturu, která má zajistit lepší podmínky při dabingu. Už řadu let se dabing neustále zhoršuje, jak sílí tlak na levnou práci. Někteří to nazývají neprofesionalitou, někteří dokonce „vyděračstvím“.

Článek

Slavní dabéři jako Vladimír Brabec, Ivan Trojan nebo Nela Boudová se nechtějí smířit s podmínkami v dabingových studiích. Část studií se chce dohodnout, část ale s takovými herci už nechce spolupracovat.

„Nenecháme se už ‚drbat‘, přibylo tolik práce, kterou má člověk odvést dobře. Chtějí se od nás horentní výkony za dvě hodiny. Vždyť to nejde, je to umělecká práce,“ řekl Novinkám Vladimír Brabec.

„My ten film poprvé vidíme a hned se to dabuje, to je nesmyslné, vždyť je to vyděračství,“ zlobí se Brabec a dodává, že u dabingu musí být všude režisér a zvukař, což už dnes také nemusí být samozřejmostí.

Ve sporu jde také o placení dabérů. Herci chtějí být placeni spíše za množství textu a ne za hodinu. „Mladý herec asi musí vědět, proč to dělá, ale nemůžou chtít, aby ten, kdo to dělá celý život a dostal 3 ceny Františka Filipovského, pracoval za směšnou částku,“ dodal.

Herecká asociace se ke kauze nechce vůbec vyjadřovat. „My jsme se rozhodli, že až do tiskové konference v úterý nikdo nebude nic říkat,“ řekl její prezident Jiří Hromada.

Reklama

Výběr článků

Načítám