Hlavní obsah

Viwegh, Hřebejk a Macháček zplodili Nestydu

Právo, Věra Míšková

Podle knihy Michala Viewegha Povídky o manželství a sexu natočil Jan Hřebejk film Nestyda. Třetím v téhle atraktivní partě byl Jiří Macháček, který ztvárnil titulní roli a kromě toho spolupracoval s oběma pány na scénáři.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Simona Babčáková a Jiří Macháček představili novinářům Nestydu.

Článek

Spisovatel, jehož knihy patří k nejprodávanějším, a režisér, jehož filmy bývají v horní části žebříčků návštěvnosti, se u společné práce nesešli poprvé, ale až teď ji dotáhli do konce.

„Známe se dlouho, Povídky o manželství a sexu jsme původně chystali s Igorem Chaunem a Petrem Nikolaevem jako televizní cyklus, ale nakonec z toho sešlo stejně jako z několika dalších plánovaných projektů,“ odpověděl po projekci Nestydy Právu Hřebejk.

Máme podobný smysl pro humor

„Máme podobný smysl pro humor, líbí se nám stejné knížky, a možná máme i podobný životní styl. Sice jsem si musel trochu zvykat na způsob práce, kdy se často mění věci za pochodu, ale zvykl jsem si, a jsem za to rád,“dodal Viewegh.

Podle Vieweghových předloh už vznikly filmy Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy a Účastníci zájezdu, na plátno se podle něj v budoucnu chystají Krátké pohádky pro unavené rodiče, Andělé všedního dne i nejnovější Román pro muže.

Hudebník a frontman skupiny Mig 21 Jiří Macháček patří momentálně k nejobsazovanějším českým hercům, na čemž má podíl mimo jiné právě Hřebejk, který ho obsadil do Horem pádem, Krásky v nesnázích i Medvídka. Loni Macháček zazářil po boku Zdeňka Svěráka ve Vratných lahvích.

Na Nestydovi má i scenáristický podíl: „Spočíval ve vrstvení nápadů. Michal vždycky něco napsal a my jsme k tomu s Honzou dodávali zkušenosti a zážitky, jak jsme je znali od sebe a svých kamarádů.“ řekl Macháček.

Moderátor na scestí

Hrdinou filmu je televizní moderátor počasí, čtyřicátník Oskar, který krizi středního věku a manželství s milou, ale podle jeho náhle procitlého vkusu až příliš nosatou manželkou zahání zálety, úlety a jinými manévry, které mu přivodí vyhazov z domova i z práce.

Nová profese „modrého anděla“, který na skládací motorové koloběžce zajíždí na večírky, do barů i klubů pro podroušené řidiče a namísto nich usedá (sám leckdy poté, co požil) za volant, mu přináší nové příležitosti k zážitkům, které ho dovedou až k nelichotivému poznání o sobě samotném. „To povolání mu vymyslel Jirka Macháček, což bylo velmi důležité, protože Oskarovy jízdy nám umožnily podívat se s ním do různých prostředí a koutů Prahy,“ řekl Hřebejk.

K tématu krize středního věku poznamenal Viewegh, že Povídky o manželství a sexu nejsou jeho zásadním výkladem světa. „Nicméně patrně odrážejí můj stav a pocity po rozvodu. Příští rok chci vydat Povídky o lásce, a rád bych, aby posun v názvu vyjadřoval i můj posun osobnostní,“ řekl spisovatel.

Velký nos dobrou obživu značí

Oskarovu manželku zapuzenou pro výrazný nos hraje Simona Babčáková a Macháček tvrdí, že odpor vůči této části jejího těla byl pro něj herecký protiúkol. „Je to nádherný nos. A pokud jde o mé vlastní, skutečné obscese, není dost času na to, abych je tu všechny vyjmenoval"

Ani sympatická Simona Babčáková se na svůj výrazný nos nezlobí. „Ve skutečnosti se se mnou kvůli němu nikdo nerozešel, a jestli se do mě kvůli němu někdo nezamiloval, tak jsem se to nedozvěděla,“ usmála se a dodala: „Konec konců pro tuto roli dobře posloužil a doufám, že nás do budoucna bude dobře živit dál.“

V roli Oskarova nejlepšího kamaráda poznáváme výkonného ředitele karlovarského festivalu Kryštofa Muchu. „Všiml jsem si ho už v maličké roli v Grandhotelu, jehož byl producentem, a velmi mě zaujal. Určitě se ale tím, že jsem ho obsadil, nechci vlichotit do festivalové přízně, doufám, že to ve Varech ani nepotřebuji,“ popřel případné spekulace raději předem Hřebejk a o Muchově výkonu ještě řekl: „Myslím, že má opravdu herecký talent, rád bych ho obsadil i do některého ze svých příštích filmů.“

Macháček, který už řadu let pracuje vedle Marka Ebena jako moderátor karlovarského festivalu dodal, že si moc přál, aby Mucha hrál jeho kamaráda.

„Ani jsem nečekal, že přijde s nápadem, díky kterému svou roli rozšíří a jinou zruší. Spojil totiž dvě zamýšlené postavy do jedné. Málokterý herec si umí tak hezky přibrat další práci,“ řekl Macháček.

Film Nestyda uvede do kin Falcon 9. října ve 46 kopiích.

Reklama

Související témata:

Související články

Filmy Děti noci a René na festivalu v Koreji

V korejském Pusanu začíná ve čtvrtek 13. ročník největšího filmového festivalu Východu, který představuje rozvíjející se asijskou kinematografii (v první řadě...

Bathory nekandiduje na Oscary

Historický velkofilm Bathory režiséra Juraje Jakubiska nebude bojovat o amerického Oscara, protože nezískal nominaci Slovenské filmové a televizní akademie...

Výběr článků

Načítám