Hlavní obsah

Vítkov: Národní památník a možná i místo pro Muchovu Slovanskou epopej

Novinky, Lucie Hottková
Praha

Slavnostní sál, hrob neznámého vojína, zázemí Mauzolea Klementa Gottwalda, to vše najdou návštěvníci v Národním památníku na Vítkově. A v budoucnu by nemuselo na Vítkově zůstat jen u toho. O vrchu se mluví jako o místu, kde by mohla být umístěna Muchova Slovanská epopej, která již od svého dokončení v roce 1928 stále hledá prostory, kde by byla trvale vystavena.

Památník na Vítkově otevřen, Vítkovský vrch místem pro Muchovu Slovanskou epopejVideo: Novinky

 
Článek

Ve slavnostní síni vítkovského památníku měl být původně volen prezident Československé republiky, k tomu však nikdy nedošlo.

Kvůli plánovanému účelu zde také vznikl prezidentský salónek, který – ostatně stejně jako celý vítkovský památník – navrhl Jan Zázvorka.

„Na zdech jsou vzácné hedvábné tapety s byzantským vzorem, které byly nalezeny v hrobě českých králů ve Svatovítské katedrále,“ popsala salónek produkční Národního muzea Barbora Kulihová.

Pozoruhodná je i slavnostní síň, která je v podstatě srdcem památníku. Její chrámovou architekturu doplňují mimo jiné varhany ze třicátých let minulého století, které jsou doposud funkční.

„Jedná se o jedny z prvních varhan poháněné na elektrický motor v Československu,“ přiblížila Kulihová.

Místo pro Slovanskou epopej?

Pražský Vítkov, který patří mezi nejvýznamnější historická místa České republiky, by mohl v budoucnu nabídnout i jiné lákadlo. Alespoň o to usiluje Praha 3, která založila nadační fond na podporu vybudování pavilónu pro Muchovu slavnou Slovanskou epopej.

„Chceme přispět k tomu, aby Praha měla na výběr, kam umístit Slovanskou epopej, aby konečně byl naplněn odkaz Alfonse Muchy, který epopej daroval Praze a všemu československému lidu,“ řekla starostka MČ Praha 3 Vladislava Hujová.

Když Mucha v roce 1928 dokončil a věnoval své dílo Praze, jeho podmínkou bylo, aby Praha postavila na vlastní náklady budovu, kde bude dílo umístěno a zpřístupněno veřejnosti.

Podle Prahy 3 z historických dokumentů vyplývá, že již v roce 1925 vybrala tehdejší městská rada vrch jako místo, kam lze epopej umístit, a to se souhlasem Alfonse Muchy. Nyní by se epopej mohla konečně dočkat svého trvalého domova.

Foto: MČ P3, Novinky

Historický dokument ze dne 4. dubna 1925

Foto: MČ P3, Novinky

Historický dokument ze 4. dubna 1925

Foto: MČ P3, Novinky

Historický dokument ze 4. dubna 1925

Muchova nadace, založená roku 2000, jejímž předsedou správní rady je Muchův vnuk John, dále uvažuje i o pražské Letné. Magistrát hl. města Prahy má zase v plánu přestěhovat Slovanskou epopej do provizoria ve Veletržním paláci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám