Hlavní obsah

Víkend plný aukcí: František Kupka, Toyen i Emil Filla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soubor 106 kreseb Františka Kupky, které vznikly počátkem 20. století pro francouzskou encyklopedii, se v neděli v Praze vydražil za 42,6 milionu korun. Včetně aukční přirážky za cyklus zaplatí kupec 51,12 milionu korun. Druhou nejdražší prodanou položkou aukce Galerie Kodl je obraz Hlava starého muže od Emila Filly, který reprezentuje umělcovo kubistické období. Vyvolávací cena osm milionů se vyšplhala na 32,4 milionů korun včetně aukční přirážky.

Foto: Kodl Galerie, ČTK

Jedna ze souboru 106 kreseb Františka Kupky, který se vydražil 28. listopadu 2021 v Praze za 42,6 milionu korun. Včetně aukční přirážky za cyklus zaplatí kupec 51,12 milionu korun.

Článek

Galerie Kodl nabídla 210 uměleckých děl a poprvé od vzniku České republiky se prodalo 100 procent položek, sdělila za galerii Terezie Kaslová. Celková vyvolávací částka 98 milionů korun byla navýšena téměř na 280 milionů korun za všechna prodaná díla.

Sběratelé měli kromě nejdražšího Fillova díla zájem i o další dvě jeho malby. Za dramaticky pojaté plátno Zápas z roku 1938 z cyklu Bojů a zápasů zaplatil nový majitel 19,4 milionu korun, přičemž vyvolávací cena byla dva miliony korun. Rané plátno U zrcadla z roku 1907 se prodalo za 2,8 milionu korun.

Za milionové ceny se prodala čtyři plátna Václava Špály z 20. let. V aukci nejdráže prodaným dílem bylo oboustranné plátno Krajina u Veltrus/Koupající se žena. Kupující za něj zaplatil 12,2 milionu korun, cena vyrostla z vyvolávaných tří milionů korun. Obraz Jaro pořídil nový majitel za tři miliony korun a Léto za 4,3 milionu korun. Plátno Na Vltavě vystoupalo z vyvolávací částky 2,5 milionu na 7,2 milionu korun.

Foto: Kodl Galerie, ČTK

Obraz Emila Filly Hlava starého muže z roku 1914

Pětimilionovou hranici překonala například velkoformátová práce jednoho z nejvýraznějších českých poválečných autorů Mikuláše Medka Nástěnné panó pro reprezentativní místnosti ČSA v Košicích, část XI, která se prodala za 5,2 milionu. Abstraktní Kompozice Františka Foltýna se prodala za 6,5 milionu.

S nejvyšší vyvolávací cenou 25 milionů korun do aukce šel zmíněný Kupkův kresebný cyklus. Již před aukcí projevili sběratelé o obraz zájem, na sále tak cena začínala na 28 milionech korun a k ní zájemci po telefonu a internetu přihazovali po 200 000 korunách až na konečných 42,6 milionu. K nim kupec musí přidat ještě dvacetiprocentní aukční přirážku.

Kupka vévodí se svými pozdějšími, abstraktními malbami léta tuzemskému aukčnímu žebříčku. Zatím poslední rekord padl před rokem, kdy se jeho kompozice nazvaná Divertimento II z roku 1935 prodala za 90,2 milionu korun.

Foto: katalog výstavy

V rámci aukčního víkendu se bude dražit i obraz Toyen Serenáda.

Encyklopedie Člověk a Země byla vydaná ve Francii v letech 1904 až 1907. Kupkovy kresby vznikaly přibližně mezi lety 1904 až 1909 na objednávku autora této šestisvazkové historie lidstva Élisée Recluse (1830–1905), francouzského geografa a anarchisty. Ten se ve své poslední vědecké práci, kterou dokončil jeho synovec Paul Reclus, pokusil shrnout dějiny lidstva od prehistorických počátků až po tehdejší současnost kritickým pohledem, což mimo jiné dokládá předjímání ekologických témat nebo boj za práva zvířat.

Obraz Toyen Serenáda vynesl 49 milionů

Kultura

Obraz malířky Toyen s názvem Serenáda, který pochází z roku 1924, se v sobotu v Praze prodal za 49 milionů korun včetně aukční přirážky. Další dílo autorky nazvané Dýchání spánku, které namalovala v poválečném období, našlo kupce při ceně 18,15 milionu korun, řekla za pořádající společnost Adolf Loos Apartment and Gallery Kateřina Sokolová. Společnost pořádala svou první aukci v novém sídle v bývalé restauraci Expo v Letenských sadech a prodala na ní většinu nabízených položek.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám