Hlavní obsah

Víkend oslav Novy

Právo, Novinky, Eva Zajíčková ATO-Mediaresearch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu vyvrcholilo desetiletí oslav existence první soukromé televizní stanice Nova. Pořad 10 let s Vámi připomínající jubileum sledovalo 59 procent diváků, tedy 2,57 miliónu lidí. Nova však kralovala vysílání i v pátek a také v neděli, kdy nadpoloviční většina diváků sledovala po Country estrádě soutěž Česko hledá Superstar.

Foto: archiv Friedrich-Ebert-Stiftung v ČR

Simulované zastupitelstvo v Českém Krumlově.

Článek

Pátečnímu večer jako obvykle kralovala repríza Hospody, kterou sledovalo 43 procent diváků, což představuje 1,7 miliónu páru očí. Stejný počet se na Nově díval i na následující Hříšný tanec. Arabelu na ČT 1 si vybralo 27 procent diváků,  u následujícího filmu Addamsova rodina jich však zůstalo jen 17 procent, 22 procent sledovalo na Primě Poklad byzantského kupce.

V sobotu Nova nenašla konkurenci. Václav Neckář se s Miroslavem Donutilem nedá srovnávat, Blízká setkání s Václavem Neckářem na ČT 1 také sledovalo jen 18 procent diváků, o tři méně než skrytě náborový film amerického válečného námořnictva Top Gun Případ pro dva na Primě získal o narozeninách Novy jen 15 procent.

Nova vévodila i nedělnímu večeru. Nadpoloviční většina diváků se dívala jak na Country estrádu, tak na následující soutěž Česko hledá Superstar. Tu sledovalo 2,4 milióny diváků, což ukazuje, že soutěž rychle nabývá na popularitě.

Malý zájem naopak vyvolal Večer na téma Ex-Python na ČT 2, věnovaný bývalému členovi skupiny Monty Python Terry Gilliamovi, který sledovalo mezi dvě a půl a pěti procenty diváků. Druhý díl seriálu I ve smrti sami na ČT 1 si vybralo 15 procent diváků, Wolffův revír na Primě si získal obligátní čtvrtinu.

Nova nově?

V sobotu vstoupila nejsledovanější domácí televize Nova do dalšího desetiletí před dvěma a půl miliónu diváků. S novým logem, znělkami a reklamními předěly sice vyměnila make-up za svižnější, ale zásadních programových změn se její diváci obávat  nemusejí.

Ani v narozeninové show, kde se pravidelně střídali hosté, jim nenabídla nic převratného. Jenže 59% publika u skoro tříhodinového pořadu vydrželo. Záhadu nudné estrády by mohl odhalit nejspíš jen paradox: Novu mají její diváci v oblibě právě proto, že se u ní dá tak snadno a bezpečně klimbat. Přičinlivé hospodyňky možná v estrádním lesku zvládly umýt i okna, aniž by jim cokoli podstatného uniklo.

S opravdovou novinkou přišla Nova až v neděli pozdě večer: soutěž Česko hledá Superstar představila už ve čtvrtek, ale teprve nyní ukázala divákům soutěžící z konkurzů v Ostravě a Brně. Přestože ji vysílala až po 21. hodině, sledovalo ji bezmála 2,5 miliónu lidí. Byť v úterý posílá na obrazovku další novinku, americký akční seriál 24 hodin, ale novácký národ se nemusí obávat, že nejsledovanější domácí televize radikálně změní tvář. Ukázal to už nedělní večer, který zahájil Ivan Mládek v country estrádě. Sotva zmizely titulky, na jevišti se objevilo gumové něco, čemu outlocitné duše snad odjakživa říkávaly enóno. Opravdu lidová televize.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko hledá SuperStar zaujalo polovinu diváků

Na nový typ soutěžního pořadu Česko hledá SuperStar, který poprvé vysílala Nova ve čtvrtek od 21 hodin, bylo zvědavých 47 % diváků, což představuje 1,89...

Výběr článků

Načítám