Hlavní obsah

VIDEO: Zloději v Brazílii ukradli dva obrazy Pabla Picassa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAULO
Aktualizováno

Neznámí zloději ukradli ze státní obrazárny v brazilském Sao Paulu čtyři obrazy - dvě díla Pabla Picassa a po jednom od Brazilce Di Cavalcantiho a v Brazílii žijícího Litevce Lasara Segalla.

Článek

O krádeži informoval na svých webových stránkách brazilský deník Folha de Sao Paulo. Obrazy odcizili tři ozbrojení lupiči z druhého poschodí galerie Estaçao Pinacoteca poté, co přemohli strážce.

Kamery zachytily v přímém přenosu krádež obrazů Pabla Picassa

Všechny obrazy muzeu zapůjčila nadace Josého a Pauliny Nemirovských. Podle saopaulského ministerstva kultury jde o dvě grafiky díla Pabla Picassa (1881-1973), mezi nimi je akvatinta Malíř a jeho modelka z roku 1963 a Minotaurus, piják a ženy z roku 1933, dále olejomalba Mulheres na janela (Ženy u okna 1926) Di Cavalcatntiho (1897-1976) a kvaš na kartónu Casal (Manželský pár - 1919) Brazilce litevského původu Segalla (1891-1957). Cena obrazů činí milión reais (8,96 miliónu Kč).

Budova Estação Pinacoteca

Kamery instalované v budově trojici zlodějů zachytily, ale podle policie není jisté, zda se snímky zachovaly. Obrazárna byla otevřena v roce 1905 a je nejstarším uměleckým muzeem ve městě. V jejích sbírkách je kolem 4000 děl - obrazů, bronzových skulptur, porcelánu i kreseb.

Loni v prosinci zmizela ze saopaulského Muzea umění dvě plátna - autorem Portrétu Suzanne Blochové byl rovněž Picasso, druhé, O lavrador de Café (Pěstitel kávy), vyšlo z dílny Cándida Portinariho. V lednu policie obrazy našla a vrátila do muzea.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám