Hlavní obsah

VIDEO: Slovensko se rozloučilo s hercem Michalem Dočolomanským

Právo, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Slovenská veřejnost se v úterý naposledy rozloučila s hercem Michalem Dočolomanským, který před týdnem ve věku 66 let podlehl rakovině plic. Na přání herce jeho rakev nebyla vystavena v budově Slovenského národního divadla (SND) a pohřeb v bratislavském krematoriu se konal jen v kruhu nejbližší rodiny.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Pohřeb slovenského herce Michala Dočolomanského

Článek

V sále činohry SND se přesně v poledne sešli jeho kolegové a stovky jeho obdivovatelů, aby mu vzdali poslední hold. Na tomto pódiu se v představení Čertice představil Dočolomanský naposledy 30. června 2008.

:. Projev Ladislava Chudíka během pohřbu slovenského herce Michala Dočolomanského.foto: Právo/Ivan Vilček

Dočolomanský byl členem SND od roku 1964 a na první scéně sehrál 120 rolí. "Od chvíle, co jsem se dozvěděl, že Miško Dočko navždy odešel, jsem do naši společné šatny nevkročil," řekl šéf činohry Juraj Slezáček.

"V květnu mi přinesl žádost o rozvázání pracovního poměru. Bylo mu trapné, že si nedokáže plnohodnotně plnit své povinnosti v divadle a nezaslouženě bere plat. Přitom všechna plánovaná představení odehrál. Z kanceláře jsem ho vyhodil a žádost roztrhal," dodal Slezáček.

Dočolomanský byl česko - slovenský herec

Na Dočolomanského vzpomínali před plným sálem jeho kolegové Zdena Studenková, Soňa Valentová, Božidara Turzonovová, Kamila Magálová, Martin Huba, Emil Horváth a další.

Ladislav Chudík ve svém projevu připomněl, že Dočolomanský byl česko - slovenský herec. "Michal je přítomný v mysli i v srdcích nejen na Slovensku, ale také za hranicemi," uvedl Chudík. V průběhu pietního aktu v sále promítali ukázky z představení, v nichž Dočolomanský hrál.

:. Pohřeb slovenského herce Michala Dočolomanskéhofoto: Právo/Ivan Vilček

Na závěr se na plátně objevil v legendární roli Jánošíka v muzikálu Na skle maľované, který měl přes 500 repríz. Pak byla spuštěna opona a zazněl poslední potlesk pro Dočolomanského.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel herec Michal Dočolomanský

Ve věku 66 let v úterý v bratislavské nemocnici zemřel populární slovenský herec Michal Dočolomanský. Představitel legendárního hraběte Teleke z Tölökö...

Výběr článků

Načítám