Hlavní obsah

VIDEO: Sbírka po Yves Saint Laurentovi vynesla na aukci rekordních 5,6 miliardy

– PAŘÍŽ • Aktualizováno

Za 206 milionů eur (asi 5,6 miliardy korun) byly v pondělí při zahájení třídenní dražby v Paříži prodány první předměty ze sbírky umění zesnulého módního návrháře Yvese Saint Laurenta. Hned první den tak byl tak podle aukčního domu Christie's překonán světový rekord při aukčním prodeji soukromé sbírky.

Foto: Reuters

Předměty ze sbírky Yvese Saint Laurenta na pařížské aukci

Článek

Zatímco italská krajina Edgara Degase byla vydražena "jen" za 380 000 eur (10,8 milionu korun), například za obraz od Fernanda Légera vydal zájemce přes 11 milionů eur (asi 313 milionů korun).

Jeden obraz Henriho Matisse se dokonce prodal za 32 milionů eur (asi 911 milionů korun), což je rekord za tohoto francouzského mistra. Osobního rekordu se také dočkal rumunský umělec Constantin Brancusi, jehož socha se vydražila za 29 milionů eur. Do středečního ukončení aukce by rozprodej rozsáhlé sbírky mohl podle Christie's vynést rekordních až 300 milionů eur (až 8,7 miliardy korun), podle některých odborníků až 500 milionů eur. 

:. Aukční síň v Grand Palaisfoto: Reuters

Dosavadní světový rekord při aukčním prodeji soukromé sbírky pocházel podle agentury AFP z roku 1997, kdy newyorská dražba kolekce Victora a Sally Ganzových vynesla 163 milionů eur. Sbírku asi 730 obrazů, soch a dalších uměleckých děl nashromáždil Saint Laurent za 50 let se svým partnerem a přítelem Pierrem Bergém. Její rozprodej, nazvaný médii aukcí století, přilákal sběratele a zájemce z celého světa.

Na sbírku se přišlo podívat 30 000 lidí

Pařížský Grand Palais, kde se aukce koná a kde byly od soboty do pondělního rána předměty vystaveny, navštívilo kolem 30 000 lidí, kteří neváhali čekat i více než čtyřhodinové fronty. Mezi nabízenými předměty jsou obrazy Pabla Picassa, Henriho Matisse, Fernanda Légera, Pieta Mondriana, Henriho Matisse a Edgara Degase, vzácné ukázky stylu art deco nebo římské a barokní skulptury.

:. Zástupy lidí čekají ve frontě před Grand Palaisfoto: Reuters

Výtěžek z aukce půjde podle Bergého Nadaci Bergé-Saint Laurent, kde je soustředěno dílo slavného módního tvůrce, a na lékařský výzkum, především na boj proti AIDS. Podnikatel Bergé, který ujistil, že se děl zbavuje bez lítosti a nostalgie, již také některé předměty ze sbírky daroval pařížským muzeím d'Orsay a Louvre.

Čína žádala o vrácení ukradených soch

Přípravu aukce poznamenal spor mezi Čínou a organizátory dražby ohledně dvou bronzových soch, které byly v roce 1860 ukradeny z Pekingu. Čína požádala o jejich vrácení a postavila se proti jejich prodeji. Otázkou se musel zabývat pařížský soud, který dnes večer sochy pustil do prodeje. V aukci se mají objevit ve středu.

Pro vydražení sbírky bylo třeba zajistit rozsáhlé prostory muzea Grand Palais, katalog o 1800 stranách a váze deset kilogramů, neustálou přítomnost osmi odhadců pro veřejné dražby, stovku telefonických linek pro dražbu na dálku a 1200 židlí pro přítomné potenciální kupce a další zájemce, mezi kterými byly i celebrity jako Bianca Jaggerová. Akreditaci obdrželo 400 novinářů.

Na aukci sbírky mistrovských děl naváže v Paříži ve čtvrtek a v pátek dražba téměř 800 oděvů a doplňků s podpisem Yves Saint Laurent. Ceny zde nabízených kusů jsou mnohem přijatelnější než těch ze sbírky a pořadatelé věří, že oděvy najdou kupce z řad lidí, které přilákala pondělní až středeční aukce.

Yves Saint Laurent, který způsobil převrat v ženské módě, zemřel loni v červnu ve věku 71 let na rakovinu mozku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám