Hlavní obsah

VIDEO: Dražba Hirstových zvířat ve formaldehydu vynesla tři miliardy korun

LONDÝN

V londýnské aukční síni Sotheby´s se v pondělí a v úterý uskutečnila aukce děl výtvarníka Damiena Hirsta. Díla byla prodána za 111,5 miliónu liber, což je v přepočtu 3,37 miliardy korun.

Foto: ČTK

Nejdražší objekt dražby "The Golden Calf" (Zlaté tele)

Článek

Dražilo se 223 děl, které za pomoci asistentů Brit vytvořil v posledních dvou letech. Podle Sotheby's jde o historickou aukci, protože Hirst se rozhodl neprodávat svá díla přes galerie, ale dát je přímo do dražby. Od založení aukční síně v roce 1744 to zatím žádný umělec neudělal. Hirst se k potenciálně riskantnímu kroku rozhodl proto, že galeristé si ponechávají podle něj „vyděračských“ padesát procent prodejní ceny.

Nejdražší objekt dražby "The Golden Calf" (Zlaté tele)foto: ČTK

Nejdražší položka Zlaté tele – tedy býk ve formaldehydu se zlatými rohy a se zlatým diskem mezi nimi – se prodala za 10,35 miliónu liber (skoro 315 miliónů korun), což je zatím nejvyšší cena, jaká byla za Hirstův objekt zaplacena.

:.The Dream (Sen) byl prodán za 2,33 miliónu liber (70 miliónů korun) foto: ČTK

Navzdory tomu, že se objevovaly pochyby o tom, jestli bude s to svá díla prodat - kvůli ekonomickému poklesu i proto, že již trh zasytil variacemi děl, která prodával i nyní, ukázalo se, že poměrně riskantní tah kontroverznímu umělci vyšel. Už prví den vydražil svá díla za neuvěřitelných 70,54 milionu liber (2,13 miliardy korun). Druhý den to bylo o necelou polovinu méně.

"Mám rád umění a výsledek aukce ukazuje, že nejsem jediný," řekl Hirst.

Před dražbou byly všechny Hirstovy objekty vystaveny v Sotheby´s a přišlo se na ně podívat na 15 tisíc lidí. Třiačtyřicetiletý Damien Hirst je jedním z předních britských umělců, členem výrazné skupiny YBAs. Hlavním motivem jeho prací je smrt, kontroverzi působí právě vystavováním mrtvých těl zvířat.

:.Britský umělec Damien Hirst a zebra.foto: ČTK

Hirstův majetek se před dražbou odhadoval na asi miliardu dolarů (17 miliard korun). To by znamenalo, že je nejen nejbohatším britským výtvarníkem, ale že je i dvakrát movitější než hudebníci Mick Jagger či Elton John.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám