Hlavní obsah

Vězni z Malawi byli nominováni na Grammy

Novinky, Stanislav Dvořák

Skupina vězňů z afrického Malawi byla nominována na nejprestižnější hudební cenu světa. Mezi členy jsou i lidé, kteří se dopustili nejzávaznějších zločinů a dostali doživotní tresty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Vězeňská kapela z Malawi je nominována na GrammyVideo: Reuters

 
Článek

Věznice Zomba používá hudbu k nápravě kriminálníků. Ti natočili před dvěma roky album I Have No Everything Here, kde zpívají o drsném životě v Malawi, o kriminalitě, rodině a nemoci AIDS.

”Vězení není jen místo, kde máme trestat zločince. Je to místo, kde je máme změnit a udělat z nich užitečné občany, až dokončí svůj trest. Proto je učíme nejrůznější dovednosti, které se hodí v životě,“ řekl kapelník, inspektor Thomas Binamo,

Klávesák Ganizani Thomas je jeden z nejtvrdších zločinců - dostal doživotí. „Od té doby, co jsem vstoupil do kapely, můj život se změnil. Jsem úplně jiný člověk a můj doživotní trest už je spíše škola než tvrdá práce. Věřím, že Bůh měl své záměry. Jsem šťastný,“ prohlásil.

Věznice jsou v Malawi katastrofálně přeplněné. Například Zomba byla zamýšlena pro 340 vězňů, ale nyní si tam odpykává trest 2000 lidí. Vysoký úředník Dr. Little Dinizulu Mtengano chce věznice reformovat. ”Nenacházím slov k tomu, že ty lidi za mřížemi, v celách, ostatní uznali za lidské bytosti a že je dali do nominací na Grammy,“ řekl.

Hudebníci mají ke zločinu proklatě blízko

K nejslavnějším umělcům s kriminální minulostí patří třeba James Brown či Barry White. Nejsou výjimkami, na americké scéně najdete desítky gangsterů, násilníků a dealerů. Třeba rapeři Tupac, Snoop Dogg nebo DMX byli zatčeni tolikrát, že už to nikoho nevzrušuje, a ani někteří členové Guns N Roses nejsou zrovna svatouškové.

Mimořádně ironický je příběh reggae zpěváka, který si říká Buju Banton. Na jaře 2011 byl na vrcholu, když obdržel Grammy za nejlepší album roku Before the Dawn. V červnu 2011 ho americký soud poslal na deset let do vězení.

Buju Banton se zamotal do obchodů s kokainem, i když na tom sám moc nevydělal. Policie měla k dispozici audio a videonahrávky, kde o drogách mluví s nastrčeným informátorem. Byl odsouzen za spiknutí, za držení drog s úmyslem distribuce a držení střelné zbraně. Jediný, kdo na obchodu skutečně vydělal, byl „práskač“, který podle informací BBC dostal odměnu 50 000 dolarů.

Zpěvák byl tak hloupý, že se nechal natočit na video, jak ochutnává kokain v jednom skladu na Floridě. Navíc je znám svým agresivním vystupováním a drogovými skandály. Jinak byl ovšem talentovaný. Spolupracoval s legendárním Tootsem Hibbertem, Morgan Heritage, Stephenem Marleym i s Rancid.

Reklama

Výběr článků

Načítám