Hlavní obsah

Lidé se rozloučili s Libuší Šafránkovou

– Praha • Aktualizováno

Úderem 10.00 mohli obdivovatelé hereckého umění Libuše Šafránkové přijít do kostela sv. Anežky v Praze na Spořilově a rozloučit se s ní. V deštivém počasí si do místa, kam oblíbená herečka léta chodila, našly cestu desítky lidí. Pořadatelé je pouštěli dovnitř po skupinkách kvůli dodržení protiepidemických opatření.

Záznam: Mše za Libuši ŠafránkovouVideo: ČTK

 
Článek

V kostele je vystavena rakev ze světlého dřeva, na které je postaven růžový taneční střevíček připomínající hereččinu nejslavnější roli, titulní postavu z filmové pohádky Tři oříšky pro Popelku. Z obou stran rakve jsou věnce věnované Národním divadlem a Činoherním klubem.

Záznam: Poslední rozloučení s Libuší ŠafránkovouVideo: Novinky.cz/ ČTK

Věnce lemují také příchod do kostela po schodech, jsou mezi nimi poděkování od mnoha divadel, pražské FAMU, karlovarského festivalu, premiéra Andreje Babiše (ANO) či prezidentského páru Miloše a Ivany Zemanových.

Foto: Novinky

Rakev je ozdobena mimo jiné i Popelčiným střevíčkem.

Většina těch, kdo do kostela přinášejí herečce růži či jinou květinu, se venku podepisuje do kondolenční knihy. Venku také mohou lidé sledovat přenos z interiéru kostela na velkoplošné obrazovce.

Foto: Novinky

Lidé se zapisují do kondolenční knihy umístěné před kostelem.

Foto: Novinky

Poslední rozloučení s Libuší Šafránkovou lze sledovat i na velkoplošné obrazovce.

Ve 14 hodin se kostel pro veřejnost uzavřel a v 16:00 začala smuteční mše pouze pro rodinu a přátele. zahájila ji písnička kapely MIG 21 Snadné je žít.

Mši mohli lidé sledovat na velkoplošných obrazovkách.

"Dozvěděl jsem se o tvém odchodu během koncertu. A protože jsme věděli, jak máš, měla jsi ráda písničku Snadné je žít, tak jsme ti ji během koncertu spontánně věnovali. Pak mi zavolal můj kamarád, tvůj syn Pepa, abychom ti ji zahráli ještě jednou tady, na poslední cestu. Děkujeme ti, že jsi byla tou nejkrásnější pohádkovou bytostí našeho dětství. Děkujeme ti za všechno, co jsi pro nás vytvořila, a odpočívej v pokoji," řekl frontman kapely Jiří Macháček.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Herec Josef Abrhám mezi smutečními hosty před kostelem sv. Anežky na pražském Spořilově

Libuši Šafránkové zazpívala na poslední cestu pěvkyně Gabriela Beňačková, modlitbu pronesla moderátorka Daniela Drtinová, která ji spojila i s modlitbou za všechny, kdo byli zasažení tornádem na jižní Moravě.

Na první setkání se Šafránkovou při natáčení filmu Babička vzpomínal herec Jan Hrušínský. "Lidí jako ona se rodí jako šafránu, mimořádných ve všech směrech. Jsem si jist, že Líba bude stále s námi, v našich srdcích vždycky bude. Bude tu dokonce pro mnoho dalších generací," řekl.

Verše Jaroslava Seiferta ze sbírky Zápas s andělem přečetla zesnulé herečce Dagmar Havlová, která vzpomínala na jejich vzájemné přátelství trvající pět desítek let.

Zádušní mše a uložení na hřbitově se podle dřívějších informací uskuteční o týden později, v pátek 2. července v hereččiných rodných Šlapanicích u Brna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám