Hlavní obsah

Velké zklamání z Malých oslav, do kin přichází film režiséra Zdeňka Tyce

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod koprodukčním filmem Malé oslavy je sice podepsán český režisér Zdeněk Tyc a hlavní mužskou roli ztvárnil Bolek Polívka, nicméně převažuje slovenský element: původní scénář napsala Slavena Liptáková, hlavní ženské role ztvárnily Anna Šišková a její dcera Tereza Nvotová, děj se odehrává v současné Bratislavě.

Článek

Liptáková vypráví příběh  po všech stránkách nemožné osmatřicetileté ženy Magdy, která si chce s kamarádkou Zorou otevřít kadeřnický salón, ale tak jako asi vše v jejím životě, i ten skončí dřív než začal.

Magda má dluhy, výpověď z bytu, a tak se odebere do depresí. Nikdy se sice nedozvíme, proč je tak nezajímavá, zřetelně však nepomohlo obsazení Annou Šiškovou, jejíž herecký projev se omezil na stejnoměrně utrápený výraz dokonce i tehdy, když se usmívá.

Problém vyřeší tím, že se vrhne do náruče bohatého emigranta

Zora (křečovitě pozitivní Agi Gubíková) problém vyřeší tím, že se odhodlaně vrhne do náruče bohatého a laskavého emigranta Yuriho (Bolek Polívka), který na hroudě takřka rodné hledá skutečné hodnoty a vypouští na to téma z úst strašlivé pseudopravdy.

Skupinku doplňuje Agáta (Tereza Nvotová), která střídavě hraje s vrstevníky fotbal a snaží se zapadnout do party trapných chuligánů. Agáta se též pokusí svést Yuriho…

O neúspěšných a neatraktivních lidech samozřejmě lze psát i točit filmy. Je však třeba najít něco zajímavého neřku-li nového v pohledu na ně, aby měli diváci důvod jejich osudy  sledovat. Ve scénáři Malých oslav se jen nepravděpodobně vykreslené figury bezmocně potácejí příběhem zajímavým asi tolik co třistapadesátý díl vybrakované telenovely.

Na plátně působí vše strojeně, nepravděpodobně

Tvorba Zdeňka Tyce je hodně nevyrovnaná. Na jedné straně vynikající Vojtěch, řečený sirotek a Smradi, mezi nimi slabé Žiletky a Už. Nad Malými oslavami si člověk klade především otázku, proč se pro jejich realizaci rozhodl. Sám přiznává, že z původního scénáře jako sochař odsekával neústrojné motivy, přesto klíč ke zkvalitnění textu nenašel. I na plátně působí vše strojeně, nepravděpodobně.

Nejpozoruhodnějším zjištěním by se na první pohled mohlo zdát, že i tak výborný herec jako je Bolek Polívka dokáže být špatný. S ohledem na to, co ve filmu hraje, však ani na tom vlastně nic pozoruhodného není.

Nakonec tedy zarazí jen fakt, že film vznikl za podpory slovenského ministerstva kultury, českého státního fondu a evropských Eurimages a Media. Koprodukčně se na něm podílela Česká televize. Zdá se, že poznat špatný scénář je velký problém v mnoha institucích. Varianta B je, že kvalita o přidělení prostředků nerozhoduje.

Malé oslavy, Slovensko/Česko/Itálie

Režie: Zdeněk Tyc, Scénář: Slavena Liptáková, Zdeněk Tyc, Kamera: miro Gábor, Hrají: Anna Šišková, Tereza Nvotová, Agi Gubíková, Boleslav Polívka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám