Hlavní obsah

Vejce visí ve Zlíně

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Šímův obraz Vejce, který byl v neděli 1. února v pražském Paláci Žofín vydražen za šest miliónů 700 tisíc korun, což je druhá nejvyšší cena zaplacená za umělecké dílo na aukci v České republice, se objevil na výstavě ve zlínském Domě umění.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Obraz se stal součástí expozice významných malířských děl z privátních sbírek firem Satt a Galerie Joži Uprky v Praze, Vitar - Limova ve Zlíně a Linea Nivnice. Do 24. dubna jsou k vidění klasici českého a moravského moderního umění i obrazy současných autorů.

Největší atrakcí je ovšem Šímovo Vejce, který zapůjčila na výstavu zlínská firma Vitar - Limova. Majitel Šímova obrazu, který  nebyl při pražské aukci přímo v sále, ale dražil jej ze svého auta pomocí mobilního telefonu, si osobně přeje zůstat v anonymitě. Právu prozradil, že už několik let systematicky buduje kvalitní sbírku klasiků české moderny. V Domě umění mimo jiné představuje i nádherného Čapka, kterého vydražil v Londýně ve slavné aukční síni Sotheby´s. "Nakupování uměleckých děl nepovažuji jen za dobrou investici, ale i za svoji vášeň a velkého koníčka. Bez lásky k umění by to ani nešlo," uvedl pro Právo.

Výstava zahrnuje více než sedmdesát vybraných obrazů a návštěvníci mimo jiné uvidí díla Joži Uprky, Emila Filly, Josefa Čapka, Jana Zrzavého a Václava Špály. Mnohé z obrazů firmy zakoupily z restitucí z pražské Národní galerií a jiných galerijních institucí.

Ředitel Krajské galerie Ludvík Ševeček uvedl: "Zatímco fondy firmy Satt zahrnují především malbu 19. a přelomu 19. a 20. století, tvoří jádro obrazové kolekce firem Vitar - Limova díla klasiků moderního umění první poloviny 20. století, a sbírka Linea Nivnice je zase zaměřena na poválečné a současné české umění."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám