Hlavní obsah

Ve zpravodajství ČT vládne podle odborů strach. Je to skandál, ohradilo se vedení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Výkonný výbor Nezávislé odborové organizace (NOO) České televize (ČT) vydal ve středu prohlášení k situaci ve zpravodajství. Píše v něm, že se „totálně“ rozpadly týmy Událostí, komentářů a diskusních pořadů ČT 24, že v televizi panuje „strach, marnost a beznaděj“ a že se „v posledních dvou letech rapidně zvýšila spotřeba antidepresiv indikovaných závodní lékařkou“. Vedení televize to důrazně odmítlo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Prohlášení odborářů budí dojem, že ve veřejnoprávní televizi panují nelidské podmínky.

„V prostředí plném strachu, marnosti a beznaděje, kde jsou zaměstnanci i externí spolupracovníci mnohdy nuceni k neúnosné pracovní době, která jim znemožňuje elementární kontakt s rodinami, se nedá očekávat žádný profesní růst, tvůrčí invence ani spokojenost z vykonané práce,“ uvádí se v prohlášení podepsaném mj. předsedou NOO Antonínem Dekojem či členem výkonného výboru NOO Adamem Komersem.

Kromě vedení ČT obviňují z nastalé situace i Radu ČT, která se podle odborářů nechová jako kontrolní orgán, ale jako „obhájce managementu“. Odboráři vyzývají politiky ke změně Zákona o ČT.

Je to skandální, brání se vedení

Vedení televize v reakci nařčení odmítlo, považuje ho za skandální.

„Odborářské prohlášení považuji za naprosto skandální obsahem i formulacemi. Situaci ve zpravodajství v něm interpretuje pět lidí, z nichž pouze jeden má s úsekem souvislost, ostatní působí jako technik z přenosu, zvukař, účetní a stavěč scénických dekorací. Je-li zákonnou rolí odborů lhaní, překrucování a vyjadřování se k věcem nepříslušným, pak toto prohlášení je praktickou ukázkou tohoto poslání. Vidím v něm jasnou snahu odborů o politizaci dění v České televizi,“ reagoval ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

„Nejsem si vůbec jist, jestli by ostatní členové odborové organizace, kterým na České televizi záleží, s posledním prohlášením odborů souhlasili,“ dodal.

Lékařka: Zmanipulovali moji informaci

Ozvala se i závodní lékařka ČT Martina Zajíčková a uvedla, že předseda odborářů Antonín Dekoj zmanipuloval její informaci o antidepresivech a použil ji v jiném kontextu. Růst užívání antidepresiv je podle ní celosvětovým trendem.

„Počet preskripcí antidepresiv na mém pracovišti skutečně za posledních několik let o jednotky stoupl, není však možné dávat tento stav do přímé souvislosti se situací v České televizi. Budu za manipulaci a zneužití mnou poskytnuté informace požadovat od pana Dekoje omluvu,” oznámila Zajíčková.

Žádné nevyváženosti se nenašly

Vedení ČT oznámilo, že televizi opustí v dohledné době dva moderátoři a tři editoři, a to standardně a na vlastní žádost. O žádném krachu nemůže být řeč.

V pondělí ohlásili svůj odchod z televize zkušení moderátoři Daniela Drtinová a Martin Veselovský. [celá zpráva]

Rada ČT se v uplynulých měsících zabývala stížností některých redaktorů na údajné zasahování do zpravodajství. Na začátku letošního roku konstatovala, že porušení objektivity a vyváženosti neshledala a není možné potvrdit, zda došlo k nestandardním editorským zásahům do vysílání, na něž si skupina redaktorů stěžovala.

K původně neveřejné stížnosti se přihlásili pouze moderátorka Drtinová, Adam Komers a Nora Fridrichová.

Reklama

Výběr článků

Načítám