Hlavní obsah

Ve Švandově divadle má naděje z buku křídla, srdce z dřeva lipového

Právo, Jiří P. Kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražském Švandově divadle se Crash u potoka na motivy románu Karolíny Světlé nehraje tedy jako Kříž u potoka, nýbrž jako zhroucení, nehoda, třesk, krach, rachot u potoka. Vezměme to podivné přejmenování jednoho ze šťastněji končících příběhů velké české spisovatelky jako náhlé hnutí mysli režiséra Dodo Gombára.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Apolena Veldová (Mlynářová), David Punčochář (František Potocký) a Petra Hřebíčková (Józa Potocká).

Článek

Možná je přenášení témat z devatenáctého století do našich časů jen divadelním nešvarem, možná hledáním, když není dost velkých současných příběhů. Dramatici holt buď nejsou, nebo si o současných střetech, v nichž by nutně museli reflektovat vyprázdněnost naší doby, psát netroufají. Budiž – Crash u potoka tedy.

Drama z Podještědí

Hlavní ženskou hrdinku, bohabojného a silného sirotka Evu (Martina Krátká), proměnili Gombár se spoluautorkou scénáře Martinou Kinskou na adoptivní dceru, stejně ale jako v románu oduševnělou, sečtělou. A Štěpána (Patrik Děrgel), lehkovážného, láskou ale nakonec napraveného mládence z prabábou prokletého rodu - na herce a bigbíťáka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martina Krátká (Eva Mlynářová) a Patrik Děrgel (Štěpán Potocký).

Časově rozměrný román soustředil Gombár do svatebního dne, v němž se rodiny nevěsty a ženicha potkávají na oslavě. Od začátku visí však v prostředí útulného podhorského penzionu napěti. Pomalu začnou na povrch vyplouvat osoby a hříchy minulosti.

Dneska už u potoka nikdo nevztyčí "smírčí“ kříž, tím spíš z hlubin časů prosakují ony vytčené třesky, krachy, srážky… Ano i na zhroucení dojde, v případě majitele penziónu (Stanislav Šárský).

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martina Krátká (Eva Mlynářová), Patrik Děrgel (Štěpán Potocký), nad nimi Kristýna Frejová (Lenka) a Stanislav Šárský (její otec Ovčák, majitel penzionu).

Od Světlé „opsali“ autoři podivínského ženichova bratra (Marek Pospíchal), v opozici proti všem, zakomplexovaného – a na drogách. Sociálně nerovné partnerství rodičů ženicha (Petra Hřebíčková, David Punčochář) a velkohubost strýce (Tomáš Pavelka), považte, ministerského řidiče, kontrastují s klidem a lékařskou pracovitostí rodičů nevěsty (Apolena Veldová, Miroslav Hruška).

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martina Krátká (Eva) a Apolena Veldová (Mlynářová, její nevlastní matka).

Nechybí ani zakyslá, staropanenská dcera majitele penzionu (Kristýna Frejová), vitální a o právo na chlapa se svářící famme fatale (Zuzana Onufráková), farář, klidná síla (František Segrado) a nesourodý přílepek, akordeonistka Jana Bezpalcová.

Krok k duchovnosti

Hudební plán Davida Rottra nicméně je erbovním znamením kvality inscenace stejně jako interiér penzionu Evy Jiřikovské. Téma je vyzývavě duchovní: zásluhou hereckého výkonu Krátké, ohlasů lidových písní spíše karpatské oblasti (vybral Gombár) a Naděje s bukovými křídly Jana Skácela, básníka, kterého je dobré vytahovat z obecně přehlíživého zapomnění naší nevzdělané epochy.

Celkové hodnocení: 75%

Švandovo divadlo Praha - Dodo Gombár: Crash u potoka.

Na motivy románu Kříž u potoka Karolíny Světlé.

Režie Dodo Gombár, dramaturgie Lucie Kolouchová,

spolupráce na scénáři Martina Kinská,

hudba David Rotter, výběr převzaté hudby Dodo Gombár,

scéna a kostýmy Eva Jiřikovská.

Světová premiéra 17. března 2012.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám