Hlavní obsah

Ve filmu bratří Coenových baví výtečný herecký tým

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brilantně vystavěný scénář, humor, který bezpečně rozesměje a chvílemi smích příslušně zmrazí a výtečné herecké výkony týmu, v němž Brad Pitt vévodí Georgeovi Clooneymu, Johnu Malkovichovi, Tildě Swintonové a Frances McDormandové, to je film Po přečtení spalte.

Článek

Po dramatu Tahle země není pro starý nový příspěvek Ethana a Joela Coenových do kolonky jejich komediálněji laděných filmů.

Dlužno ovšem připomenout, že všechny lehčí komedie této sourozenecké dvojice mají (nejednu) chytrou myšlenku a všechny jejich dramatičtější filmy mají humor, jen je to různě dávkované. A tak ani Po přečtení spalte není jen lehká zábava, ale také výtečná satira na počínání zpravodajských služeb, v nichž byrokracie a stupidita mají na svědomí mimo jiné mnoho nesmyslně zabitých nevinných lidí.

Každý z herců tu má přesně vystavěnou a pro sebe ideálně napsanou postavu. Vesměs nesou v ironizující podobě vlastnosti, typické pro nejmódnější rysy současnosti, a vesměs vedle ohromné pitomosti bezmála dojímají silně tušeným byť nikterak zvýrazňovaným smutkem z osamělosti a bezradnosti.

Brad Pitt v roli úplného blba

Vévodí jim Brad Pitt v roli trenéra z fitka Chada, který má BMI (Body Mass Index) nepochybně ideálních 20, zato IQ (Intelligence Quotient) rovněž 20, tedy slabě nad houpacím koněm. Ještě nikdy nehrál Pitt takového blba, ještě nikdy nebyl tak k popukání okouzlující, jako když s nezbytnými sluchátky v uších tančí-cvičí v každé situaci.

Jeho kamarádku a kolegyni Lindu, čtyřicátnici posedlou plastickými operacemi za účelem ještě většího zdokonalení těla hraje Frances McDormandová, mírně zastydlého svůdníka a domácího kutila v oboru hodně blbých erotických pomůcek George Clooney, drsnou ženu a nevěrnou mrchu Tilda Swintonová.

Jejího manžela, čerstvě vyhozeného analytika CIA Osbournea Coxe John Malkovich.Podobnost Osbourneova jména s příjmením slavného filmového agenta bez minulosti Bournea asi nebude náhodná.

Výsměch tajným službám

A právě Coxovo rozhodnutí sepsat po propuštění s pomocí výživné kořalky své paměti je spouštěcím nápadem pro budoucí změť nesmyslných jednání, idiotských nápadů a šílených náhod a zvratů, které rozpoutají smršť neuvěřitelných a k slzám komických situací s tragickými důsledky, v nichž nezůstane kámen na kameni a hlava na krku.

Neboť Osbourneovy paměti sice nemohou nikoho na celém světě zajímat, což je jasné jeho ženě i bývalým nadřízeným, ale ti, do jejichž rukou se náhodou dostanou, nemají rozlišovací schopnosti na takové úrovni, aby je to odradilo od pokusu vydírat a obchodovat s nimi.

Asi nejvýstižnější větu filmu pronese Osbourneův někdejší šéf v CIA, kterého hraje rovněž výborně J. K. Simmons: "Až to bude dávat smysl, podejte mi hlášení." Smysl tu totiž nedává nic, ale on navzdory tomu reaguje, jak se od bosse v CIA očekává: likviduje, co nemá vyjít napovrch, zcela bez ohledu na to, co to znamená a jakou paseku natropí.

Coenovi nezklamali

Coenovi jsou mistři dramatické stavby, a ač Po přečtení spalte není jejich vrcholným dílem, neboť mnohdy v něm víc naplňují divácké očekávání než přinášejí něco nového (ale mohou po Fargu a Big Lebowském ještě vůbec něčím překvapit?), přece jen znova uchvátí precizností: nejprve důkladně představí postavy, velmi zvolna (nikoliv však nudně) rozehrají děj, aby byl pro budoucí zmatky dostatečně přehledný, a pak před očima už napnutých a natěšených diváků rozpoutají smršť, na kterou se tito od začátku těší.

Tentokrát navíc záměrně překotně utnou děj, a dají tak najevo, jak nedůležití, jen do odbytého referátu zanesení jsou pro týpky ze CIA živí lidé…A vy utřete slzy smíchu a ještě naposledy vás lehce zamrazí.

Po přečtení spalte, USA 2008 Režie: Ethan Coen, Joel Coen, Hrají: John Malkovich, George Clooney, Brad Pitt, Frances McDormandová, Tilda Swintonová a další

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám