Hlavní obsah

Ve filmech je málo transsexuálů a moc mladých žen, tvrdí studie

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie tvrdí, že Hollywood diskriminuje nejen afroamerické herce, ale také ženy a různé sexuální menšiny. Výsledky zveřejnila University of Southern California.

Článek

Hollywood podle výzkumníků zachvátila „epidemie neviditelnosti žen a menšin“. Od malých rolí ve filmech až po nejvyšší management. Nejde jen o Oscary, které skutečně málokdy dostávají černí či asijští herci, ale o všechny filmy i seriály velkých amerických studií a televizí.

”Není to problém diverzity. Je to úplná krize inkluze menšin,” tvrdí Stacy Smithová, jedna z autorek studie. Ta zkoumala 109 aktuálních filmů z velkých studií a 305 seriálů. Roztřídila přes 11 000 filmových postav z hlediska původu či pohlaví a dále také 10 000 režisérů, autorů a manažerů.

Ve všech filmech a seriálech prý ženy mají jen třetinu rolí, které mluví. Navíc jsou podle studie moc mladé, jen 26 procent postav nad 40 let jsou ženy. Jen patnáct procent režisérů jsou ženy a v oblasti autorů scénářů je to asi devětadvacet procent.

Diskriminace se bude vyšetřovat

Studie také poukazuje na to, že z více než jedenácti tisíc postav bylo sedm „transgenderových” (transsexualita je vrozený nesoulad mezi psychickým a tělesným pohlavím jedince).

Padesát procent filmů a seriálů neobsahuje žádnou postavu asijského nebo asijsko-amerického původu a dvacet procent žádnou postavu černé pleti.

Aktivisté v roce 2015 začali apelovat na různé federální agentury, aby se začalo vyšetřovat „systémové selhání v zaměstnávání režisérek na všech úrovních ve filmu a televizi“. V říjnu Komise pro rovné příležitosti kontaktovala první režisérky a skutečně odstartovala velké vyšetřování údajné diskriminace v Hollywoodu.

Podobná loňská studie ze San Diega se zaměřila i na to, že ženy údajně ve filmu fungují jen jako matky, přítelkyně a manželky. Mužské postavy jsou více vidět v práci a mají přesně danou profesi, zatímco u ženských postav málokdy. Pouze svou profesí je definováno až 61 % mužských postav, zatímco ženských jen 34 %. Výzkumníci rovněž potvrdili fakt, že herečky v amerických filmech jsou většinou mladé.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám