Hlavní obsah

Vašo Patejdl věnoval nové album památce svého otce

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sedmi letech vydal své nové sólové album člen slovenské skupiny Elán, zpěvák a klávesový hráč Vašo Patejdl. Jmenuje se Do očí a nabízí tucet novinek plus dva bonusy.

Foto: Miroslav Knotek
Článek

"Toto album jsem si dovolil věnovat svému otci, který před třemi lety zemřel. Je to taková tichá vzpomínka," říká Patejdl o desce a jedním dechem dodává, že není určena žádné cílové skupině, protože jde o momentální výpověď vnitřního rozpoložení a pocitů, která dokáže nepochybně oslovit širokou vrstvu posluchačů.

Byť to jsou téměř ukázkové fráze, něco na nich přece jenom je. Patejdl je zkušený muzikant, jenž má jako autor na svém kontě spoustu nezapomenutelných písniček. Právě na jeho bohatých autorských zkušenostech stojí hudební filozofie desky.

Patejdlovy skladby mají hloubku

Napsal skladby, které nemají tendenci zavrtat se pod posluchačovu kůži násilně, za každou cenu. Stojí spíše skromně opodál a svou přívětivostí, která je pro celou kolekci charakteristická, poutají pozornost klidných a vyrovnaných.

Chytře vyprodukovaná kolekce má dar přitahovat postupem času čím dál víc. Je v ní uspokojivý pocit z práce někoho, kdo nepíše písničky nazdařbůh, spíše si hraje s jejich výrazovou strukturou a nepustí "ven" polotovar.

Co na tom, že Patejdlovo hudební myšlení zvukově ustrnulo v osmdesátých letech, v době největší slávy mateřského Elánu, když je dostatečně čitelné a čisté. Kromě toho je ono ustrnutí logické: proč by se měl pasovat do role progresivisty?

Texty bez stop mentorství

K vysoce profesionálnímu cejchu sbírky přispěla i textařská trojice Ľuboš Zeman, Miro Jurika a v bonusu Barmanka Kamil Peteraj. Vybalancovala každý sebemenší náznak mentorství, které přitom k Patejdlovu charakteristickému hlasu a zkušenostem jako by patřilo, a vsadila mu do úst vznešená slova chlapíka s bohatými životními zkušenostmi. Pro Patejdla ideální poloha.

Však v písni Hriechy mám už za sebou zpívá: "Hriechy mám už dávno za sebou, aj chuť slávy s kliatbou peňazí, láska tlie len vážnou pahrebou, staré víno čas už nezkazí."

Je nesmírně pozitivní, rozumné a příjemné album chlapíka, který už v muzice nikam nespěchá a nechává se svazovat jen tím, čemu skutečně věří.

Na jaro Patejdl plánuje české a slovenské turné.

Vašo Patejdl: Do očí

MC Production, 58:22

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám