Hlavní obsah

Van Gogh se dočká unikátní filmové pocty

Právo, JŠT

Ambiciózní film S láskou Vincent vzdá hold slavnému nizozemskému malíři devatenáctého století Vincentu van Goghovi. Animovaný snímek vytvořený z olejomaleb se do tuzemských kin dostane 12. října.

Foto: ČTK

Autoportrét slavného nizozemského malíře devatenáctého století Vinceta van Gogha.

Článek

Film čítá celkem 52 400 ručně udělaných olejomaleb. Na plátně se jich během pouhé vteřiny vystřídá dvanáct. Objeví se ale prý i jedno nebo dvě těžce postřehnutelná okénka vytvořená prostřednictvím počítače. Na S láskou Vincent se podílel celý tým výtvarníků.

„Malíři jsou individuality. Dokonce ani chyby nejsou chyby, ale varianty interpretací,“ řekl britskému deníku Daily Telegraph Hugh Welchman, britský animátor a držitel Oscara, který za náročným projektem stojí se svou ženou, polskou režisérkou a malířkou Dorotou Kobielou.

Jde o první animovaný snímek všech dob z ručně vytvořených maleb. Vznikal více než šest let v produkci malého polského studia. „Vynalezli jsme bezpochyby nejpomalejší způsob filmařství za sto dvacet let,“ cituje Welchmana server CBS News.

Manželé vystavěli příběh na základě van Goghových dopisů. Je o jeho genialitě a hlavně o záhadné sebevraždě. Zabil se v sedmatřiceti letech poté, co byl propuštěn z ústavu pro duševně choré. Proč si vzal život, je dodnes záhadou. Daily Telegraph uvedl, že Welchman popisuje van Gogha jako rockovou hvězdu, Kurta Cobaina 19. století.

S láskou Vincent je také detektivní film. Odehrává se rok po malířově sebevraždě a objevují se v něm lidé, které van Gogh skutečně znal. „Musíme mít dobrý příběh. Kdyby nebyl, nezáleží na tom, jak krásné to je,“ řekl Daily Telegraph Welchman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám