Hlavní obsah

Václav Neckář: Každý má svého anděla strážného

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik dnů po jednasedmdesátých narozeninách vydal zpěvák Václav Neckář své první vánoční album. Jmenuje se Mezi svými a on, jeho bratr Jan a celý autorský tým nesáhli po klasickém svátečním repertoáru, ale představili původní písničky.

Foto: Supraphon – Dušan Tománek

Václav Neckář (vlevo) se svým bratrem Janem

Článek

Vánoční alba bývají často kýčovitá. Nebáli jste se toho, když jste takové plánovali?

Václav Neckář: Řekli jsme si, že když nahrajeme vánoční album, tak buď jako kýč nebo úplně jinak anebo napůl kýč a napůl jinak. Poprvé nás to napadlo před třemi lety, když uspěla písnička Půlnoční. Uvědomil jsem si, že spousta našich kolegů už vánoční alba natočila, někteří dokonce několik, a já pořád nic. Loni se to nestihlo, ale nevěšel jsem hlavu, protože jsem věděl, že letos budou Vánoce také.

Jan Neckář: Loni jsme měli připravenou polovinu původních písniček a mysleli jsme si, že druhou polovinu desky budou tvořit evergreeny. Po zkušenostech s písničkou Půlnoční a s albem Dobrý časy jsem si řekl, že bych byl rád, kdyby se mnou desku opět spoluprodukoval Dušan Neuwerth. On pak přišel s ideou, že i druhou část alba budou tvořit původní písně.

Kvůli tomu jsme vydání odložili na letošní rok. Myslím si, že se to vyplatilo. Nakonec se sešlo téměř třicet písniček, z nichž většina měla vánoční podtext a ty další alespoň atmosféru.

Kdo těch dvanáct písniček, které na albu jsou, vybral?

Jan Neckář: Dušan. Já se výběru nezúčastnil, protože by to byl střet zájmů. Napsal jsem pro album několik písniček a nebylo by fér rozhodovat o tom, které na něm budou.

Václav Neckář: Dušan se rozhodl, že žádnou svou písničku na albu mít nechce, a tak tam není ani Půlnoční. Je mi to trochu líto, ale Dušan byl neoblomný.

Velmi zajímavý je i autorský tým, který písničky složil a otextoval…

Václav Neckář: Z autorů z desky Dobrý časy zůstali jen Jaromír Švejdík, který napsal písničku Nebe modrý dostal jsem darem, a brácha. Další autoři jsou noví, většinu z nich jsem neznal a některé jsem dosud ani neviděl.

Věděl jsem však například, že Filip Rácz ze skupiny FíHa, která s námi občas hraje, má dobrou písničku, která je ale v angličtině. Donutil jsem ho, aby k ní napsal český text. Tak vznikla Ruku mi dej. Je ale přearanžovaná.

Původně to byla moderní country, Marek Doubrava, který se na albu významně podílel, z ní ale udělal takové lehké reggae.

Jan Neckář: Text písničky Hvězda napsal Márdi, zpěvák skupiny Vypsaná fixa. Potkali jsme ho jenom jednou, bylo to na nějakém festivalu, kde hráli před námi. Nikdy v životě by mě nenapadlo, že tenhle kluk napíše tak krásný text.

Přitom se album jmenuje Mezi svými, což evokuje pocit, že autory písniček dobře znáte. Jak to vysvětlíte?

Václav Neckář: Písničku Pomíjivá měl původně otextovat Zdeněk Rytíř. Loni však bohužel zemřel, ale jeho manželka Helena nám řekla, že jejich dcera Alenka zkouší nějaké texty psát. Honza ji požádal, jestli by otextovala tuto skladbu, a vznikla krásná vzpomínka na Zdeňka.

Další texty napsali Václav Kopta, syn Pavla Kopty, a Jan Fischer, syn Ivo Fischera, tedy potomci textařů, s nimiž jsem v minulosti pracoval. Pokud jde o ostatní, při vzniku alba jsme byli jedna velká rodina.

Proč jste si do písničky Noc přizval k duetu právě Martu Kubišovou?

Václav Neckář: Přestože jsme spolu byli v Golden Kids a velice dobře se známe, Noc je první náš společný duet. Předtím nebyl nikdo, kdo by pro nás tak dobrou písničku napsal. Já na to ale často myslel, zvláště když jsme s bráchou hostovali na Letní scéně Ungeltu v Praze v Martině pořadu.

V úvodní písničce Jsou s námi zpíváte o andělech. Na albu je i skladba Andělé strážní. Věříte v anděly?

Václav Neckář: Věřím. Hlídají mě jako policisté. Každý má svého anděla strážného.

Jan Neckář: Také věřím, že mám svého hlídače. Kdybych ho neměl, tak bych tu už třeba nebyl. A brácha také ne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám