Hlavní obsah

Václav Havel, Mallory a Jan Hus soutěží o televizní cenu Prix Europa

Novinky, Stanislav Dvořák

České televizní filmy byly nominovány na cenu Prix Europa udílenou v Berlíně v říjnu. Život podle Václava Havla a Mallory v kategorii dokumentů, závěrečný díl trilogie Jan Hus se dostal do úzkého výběru v kategorii hraných formátů.

Foto: Česká televize

Matěj Hádek v roli Jana Husa vytvořil postavu, která není schematická.

Článek

„Porota složená z mediálních odborníků letos nominované vybírala z 664 přihlášených projektů. Kromě dokumentárního filmu režisérky Andrey Sedláčkové Život podle Václava Havla, který vznikl jako první mezinárodní koprodukce České televize a francouzsko-německého kulturního programu ARTE, se mezi vybrané projekty dostal i závěrečný díl historického triptychu Jan Hus. Jeho závěrečná část je na Prix Europa nominována v kategorii hraných pořadů, ve které loni zvítězil rovněž film České televize, černá komedie z období tuhé normalizace Osmy režiséra Jiřího Stracha,” řekla mluvčí ČT Alžběta Plívová.

„Život podle Václava Havla i snímek Jan Hus byly pro Českou televizi zásadní projekty. Nejen proto, že samy o sobě plní důležitou roli a přispívají k uchování odkazu těchto výjimečných osobností u nás, ale i proto, že naší ambicí od počátku bylo představit je i zahraničnímu publiku, které často nemá o české historii příliš velké povědomí a možná ani důvod se o ni zajímat. Jsem tedy rád, že se nám podařilo pro oba filmy získat zahraničního partnera v podobě prestižní stanice ARTE. Dík této spolupráci snímky mohli vidět diváci i jinde v Evropě a věřím, že úspěch na Prix Europa, kterým je už samotná nominace, nám v tomto úsilí ještě více pomůže,“ řekl  generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Odborníky zaujal i Adventní kalendář webu Déčko.cz. Dětský web uspěl loni, kdy se jeho projekt Zachraňte duhu dostal mezi šest nejlepších.

Reklama

Výběr článků

Načítám