Hlavní obsah

V římském klášteře vyháněli ďábla sexem

Právo, František Cinger

Pod svícnem bývá tma. Pravdivost tohoto přísloví si uvědomil církevní historik Hubert Wolf, když od roku 1998, kdy Jan Pavel II. odtajnil archív Kongregace pro nauku víry v případě vražd, pohlavního zneužívání a falešného uctívání světice v římském klášteře z poloviny 19. století, studoval záznamy soudního procesu i všechny souvislosti.

Foto: nakladatelství Prostor

Kniha církevního historika Huberta Wolfa.

Článek

Odborná práce s názvem Případ Sant’ Ambrogio: Utajený skandál římských řeholnic (Prostor, přeložil Lubomír Kotačka, 600 stran, 397 Kč) má mnohé znaky literatury faktu i thrilleru. Vše začalo tím, že se mladá kněžna Kateřina von HohenzollernSigmaringen (1817–1893) přímluvou svého zpovědníka, budoucího kardinála Reisacha, dostala v roce 1858 do předního kláštera Sant’ Ambrogio della Massima. Její bohatství mu mohlo hodně pomoci, ovšem ona zjistila, že představená Maria Luisa, žena mimořádného půvabu a zvrhlých mravů, se nejenže nechává uctívat jako světice, ale pořádá sexuální orgie chráněné vraždami těch, kdo se rozhodli o nepravostech a zvrácenostech promluvit. Díky arcibiskupovi Hohenlohovi se Kateřina dostala do bezpečí a o všem vypověděla.

O vztahu papeže ke skandálu nebývalých rozměrů svědčí jeho rozhodnutí, že do vyšetřovací komise jmenoval právě kardinála Reisacha, stojícího přitom v pozadí všeho, co se v římském klášteře dělo. Několikrát byl na podivné děje upozorňován, ale nikdy nezasáhl. Závěrečný rozsudek nad vrahy a porušiteli celibátu nesměl být zveřejněn. Jezuitská literatura podíl Peterse-Kleuthena stále bagatelizovala. O to cennější publikace Huberta Wolfa je.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám