Hlavní obsah

V Praze začíná přehlídka filmů Ingmara Bergmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V úterý začíná v pražském kině Světozor rozsáhlá přehlídka filmů švédského režiséra Ingmara Bergmana. V žižkovském kině Aero se pak až do poloviny prosince bude promítat skoro vše, co kdy tento filmař vytvořil. Díky spolupráci se švédskou ambasádou se na plátně objeví více než 40 snímků o celkové stopáži přesahující 70 hodin.

Článek

Festival bude jednou z nejkomplexnějších kolekcí Bergmanových filmů, jaká kdy byla v ČR představena. Zahájí ho premiéra režisérova posledního televizního filmu Sarabanda z roku 2002.

"Tuto komorní hru, v níž chtěl Bergman dosáhnout toho absolutně nejlepšího ve své tvorbě, natáčel vlastně 84letý mladík, který se do práce vrhl s nesmírnou energií a silou. Všichni jsme měli co dělat, abychom mu stačili," řekl Torbjörn Ehrnvall, který byl tehdy asistentem režie. Snímek se natáčel digitálně a Bergman jím volně navázal na svůj slavný televizní a filmový seriál Scény z manželského života. Jeho hrdinové v podání Erlanda Josephsona a Liv Ullmannové se v něm po 30 letech bez jakéhokoliv kontaktu opět setkávají.

"Bergman zemřel loni v létě po dlouhé a úspěšné kariéře. Letos by se dožil 90 let - a toto je příležitost, jak jubileum uctít," podotkla velvyslankyně Švédského království Catherine von Heidenstamová. Podle zástupců Švédského institutu je podobných přehlídek letos mnoho. Po světě cestují i výstavy fotografií a instalace nazvaná Člověk, který kladl těžké otázky. Ta bude představena i v Praze.

Promítané filmy budou řazeny chronologicky podle data vzniku, tedy od těch nejstarších po nejnovější. V kině Aero se objeví ve dvou programových blocích v říjnu, v jednom v listopadu a v posledním v polovině prosince. V programu nebudou chybět nejslavnější filmy tohoto tvůrce jako je Mlčení, Sedmá pečeť, Persona, Lesní jahody a Fanny a Alexandr. Zároveň budou mít zájemci možnost zhlédnout méně známé snímky Pramen panny, Muka, Tvář, Hodina vlků a Sny žen.

Na plátně se objeví i dokumenty, především snímek Bergmanův ostrov režisérky Marie Nyrerödové, kterou jako jediného kolegu slavný filmař pustil s kamerou do svého soukromí. Režisérka svůj film představí ve Světozoru 3. listopadu.

Festival zavítá i do Hradce Králové a Brna, kde představí část ze svého programu. Jednotlivé vstupenky stojí 80 korun, při koupi deseti lístků to bude 60 korun. Bližší informace jsou na adrese www.bergman-festival.cz.

Reklama

Související témata:

Související články

Podzim ve znamení Bergmanových filmů

V pražských kinech Aero a Světozor proběhne na podzim velká přehlídka filmů klasika světové kinematografie Ingmara Bergmana. Celou akci zahájí ve Světozoru...

Výběr článků

Načítám