Hlavní obsah

V Praze začíná festival filmů o sexuálních menšinách Mezipatra

Moc, manipulaci a šílenství uvidí na filmovém plátně návštěvníci letošního festivalu Mezipatra, který začíná ve čtvrtek v Praze. Pořadatelé přehlídky, která se zaměřuje na takzvané queer filmy (filmy o sexuálních menšinách), tentokrát nabídnou kolem stovky snímků. Pražská část 13. ročníku akce potrvá do 14. listopadu. Od 16. do 22. listopadu se pak Mezipatra nastěhují do Brna. Následovat budou ozvěny v Olomouci a Ostravě.

Foto: Mezipatra.cz

Z filmu Místy oblačno

Článek

"Téma moci, manipulace a šílenství jsme zvolili proto, že střet jednotlivce a instituce je mimořádně inspirativní a v nějaké podobě ho občas zažíváme všichni bez rozdílu identity či orientace," řekl ředitel festivalu Aleš Rumpel.

Podle programové ředitelky Lucie Kajánkové právě příslušníci sexuálních menšin bývali v minulosti považováni za nemocné či šílené. Před rokem při prvním pražském pochodu hrdosti označil homosexuály za "deviantní spoluobčany" ale třeba také prezidentův vicekancléř Petr Hájek.

Na publikum čekají celovečerní i krátké snímky, dokumenty i experimentální filmy. Podle pořadatelů se návštěvníci mohou těšit také na hity z festivalů z Cannes či Toronta. Chybět nebudou ani retrospektivy. Soutěžní filmy budou soupeřit o tři ceny, které udělují dvě mezinárodní poroty a diváci.

Pražskou část zahájí ve 20:00 v kině Lucerna film Místy oblačno. Podle programové ředitelky festivalu je snímek kombinací komedie, romance i road movie. U příběhu dvou důchodkyň, které se vydají jedenatřicetiletý vztah stvrdit do Kanady, prý divák nebude vědět, jestli pláče smíchem či dojetím. Projekci uvede režisér filmu Thom Fitzgerald. Pořadatelé připravili jeho retrospektivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám