Hlavní obsah

V Praze začal týdenní festival umění proti totalitě Mene Tekel

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V pondělí 23. února začal v Praze na Staroměstském náměstí happeningem 3. ročník festivalu umění proti totalitě nazvaný Mene Tekel. Týdenní program obsahuje přednášky v Městské knihovně, besedy pro žáky základních a středních škol, konzerty rockových kapel v klubu Vagón na Národní třídě, výstavy a přednášky.

Článek

Mene Tekel pořádá občanské sdružení Umění bez bariér společně s Ústavem pro studium totalitních režimů, hlavním městem Prahou a Konfederací politických vězňů České republiky.

Letošní ročník byl navíc zařazen jako oficiální kulturně-doprovodná akce českého předsednictví Evropské unii. Název festivalu odkazuje na biblické rčení Mene, mene, tekel, ufarsin, která hovoří o sečtení a zvážení hříchů.

Až do neděle 1. března bude k vidění okolo čtyřiceti akcí zahrnujících výstavní projekt v Karolinu. Koncerty kapel Garáž, Echt! nebo Prahrála v kartách budou na programu v klubu Vagón.

Vedle kulturních akcí i fiktivní soudní proces

Mezi zajímavá setkání patří i diskuse se sportovními legendami Ájou Vrzáňovou a Gustavem Bubníkem ve středu 25. února ve 14.00 hodin v Městské knihovně v Praze. Posluchači Právnické fakulty Univerzity Karlovy připravili rekonstrukci soudního procesu z padesátých let s kulačkou Marií Švejdovou, již bude točit Česká televize.

Studenti práv se při této rekonstrukci budou stylizovat do jednotlivých rolí a hledat historické prameny o české justici v porotní síni Vrchního soudu Praha-Pankrác ve čtvrtek 26. února ve 14.00 hodin. Zajímavostí je, že fiktivní obnova procesu se bude točit ve stejné soudní síni, kde se konal skutečný proces s Miladou Horákovou.

Během Dnů Chorvatska, Slovinska, Litvy a Lotyšska (o víkendu 28. února a 1. března) budou mít návštěvníci ojedinělou možnost zhlédnout šokující filmové dokumenty reflektující komunistické represe ve druhé polovině minulého století.

Reklama

Výběr článků

Načítám