Hlavní obsah

V Praze vystoupí Marianne Faithfullová

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Slavná zpěvačka Marianne Faithfullová, která inspirovala desítky předních interpretů a jejíž život plný zvratů by vydal na román, vystoupí 29. října v pražském Divadle Archa v rámci turné k padesáti letům na scéně.

Foto: Divadlo Archa

Marianne Faithfullová na snímku z roku 2014

Článek

Šňůra 50th Anniversary World Tour je ohlédnutím za tvorbou osobité interpretky, která ze zpěvačky naivních folkových písní vyrostla ve zralou umělkyni. Dokáže skvěle podat písně Kurta Weilla a Bertolda Brechta, které se objevují na albech 20th Century Blues nebo The Seven Deadly Sins.

Přestože vplula do interpretace drsného kabaretu a syrových balad, dokázala reagovat i na aktuální trendy, jak ukázalo album Kissin Time z roku 2002, na kterém spolupracovala s Blur a Beckem i Davem Stewartem. Hostovala i s Metallikou na albu The Memory Remains.

V Arše uvede i skladby z  loňského alba Give My Love To London, na němž nazpívala písně Nicka Cavea, Rogera Waterse, Anny Calvi, Briana Ena a Adriana Utleyho z Portishead.

Foto: Divadlo Archa/Derek Jarman

Marianne Faithfullová

Při podání drsných balad je patrný vlastní prožitek. Vzhledem k jejímu životu plnému zlomů není divu. Faithfullová začínala jako milenka a protégé zpěváka Rolling Stones Micka Jaggera, který pro ni napsal hit As Tears Go By. podobně jako mnohé další mladé hvězdy šedesátých let se stala závislá na drogách, prodělala detoxikaci a několikrát se pokusila o sebevraždu. Na konci sedmdesátých let se vrátila na scénu jako zralá interpretka na syrovém albu Broken English. Na umělecký vrchol se dostala v roce 1987 s deskou Strange Weather s titulní písní od Toma Waitse, kde nazpívala řadu jazzových a bluesových standardů a kde poprvé čerpala z estetiky výmarského kabaretu.

Po celou dobu se také věnuje herectví, v divadle debutovala v roce 1967 v inscenaci Čechovových Třech sester. Na prkna, která znamenají svět, se vrátila v době, kdy se začala věnovat brechtovským písním, v roce 1993 si zahrála v Třígrošové opeře a ještě předloni na scéně uváděla Sedm smrtelných hříchů. Na konci šedesátých let se objevila i v Godardově filmu Made in USA. V roce 1968 hrála s Alainem Delonem ve snímku Dívka na motocyklu a o rok později ztvárnila Ofélii. V roce 2006 v Marii Antoinettě hrála císařovnu Marii Terezii a o rok později ztvárnila hlavní roli ve filmu Irina Palm o stárnoucí vdově, která se musí začít živit jako prostitutka, protože potřebuje peníze na léčbu vnuka.

Reklama

Výběr článků

Načítám