Hlavní obsah

V Praze vystoupí legenda soulu a funku James Brown

Právo, Jaroslav Špulák
PRAHA

Slavný černošský zpěvák James Brown, vzor mnoha světových hudebníků všech možných stylů, vystoupí v sobotu 4. září poprvé v České republice. Ve 20 hodin začne jeho večer v pražské T-Mobile Areně. Pořadatelé očekávají, že bude zaplněna.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Jednasedmdesátiletá soulová legenda James Bown patří mezi nejúspěšnější a nejslavnější zpěváky všech dob. Hned 96 písniček, které se během jeho kariéry zařadily do první hitparádové stovky, je důkazem dlouhodobě skvělé formy. Lépe si vedl už jen rock"n"rollový král Elvis Presley.

Od roku 1986 je Brown členem rock"n"rollové Síně slávy, ve třiadevadesátém získal ocenění za celoživotní hudební dílo při vyhlašování cen Grammy a o pět let později jej ocenila i nadace Rhythm Foundation v rámci vyhlašování výročních Pioneer Awards.

Jeho nejproslulejší hity se jmenují Living In America, Papa"s Got A Brand New Bag, Get On The Good Foot, I Got You nebo Sex Machine.

Narodil se 3. května 1933 na jihu USA. V šestnácti letech se poprvé ocitl ve vězení, což později ještě několikrát zopakoval. Jako dvacetiletý působil ve vokální skupině Gospel Starlighters, aby ji později stylově posunul do sfér rhythm and blues, v nichž si změnila název na Famous Flames.

První singl Please, Please, Please vydala kapela v roce 1956, o dva roky později debutoval sám Brown na prvním místě R hitparády skladbou Try Me. V jeho písních se postupně objevoval nádech procítěného soulu, do kterého vkládal své radostné i tvrdé životní zkušenosti.

Vývoj soulové hudby předznamenal singl Papa"s Got A Brand New Bag v pětašedesátém roce. Dostal se do žebříčků více žánrů, bodoval i mezi popovými písněmi. V sedmdesátých letech Brown nahrál úspěšné album The Payback (1974), za které dostal zlatou desku díky půl miliónu prodaných nosičů.

Postupně se prosadil také na filmové plátno. Poprvé v roce 1980 ve snímku Blues Brothers. Později se skladba Living In America, ústřední z filmu Rocky IV, dostala až na čtvrtou příčku národní hitparády Billboard a Brown za ni obdržel i prestižní ocenění Grammy.

V předprogramu jeho pražského koncertu vystoupí české skupiny Gulo Čar a Žáha. K dispozici již nejsou nejlevnější vstupenky k stání, ovšem lístky do dalších sektorů se budou na místě prodávat. Jejich ceny jsou 550, 715, 1210 a V.I.P. za 2050 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám