Hlavní obsah

V Praze vystoupí Jerry Lee Lewis, jeden z posledních pamětníků dřevního rock'n'rollu

Novinky, Stanislav Dvořák

Čtyřiasedmdesátiletá ikona rock'n'rollu Jerry Lee Lewis vystoupí 9. listopadu v pražské Tesla Aréně. Muž, který patří k hudební generaci dávno zesnulého Elvise Presleyho, či bluesmana B.B. Kinga, prakticky nikdy nepřestal koncertovat.

Článek

Jerry Lee Lewis se narodil 29. září 1935 v jižanské Louisianě. Vyrůstal pod vlivem černé muziky - kostelního gospelu a "hříšného" rhytm and blues - a současně bílého country. Je považován za jednoho z praotců rock'n'rollu.

Z církevní školy ho vyloučili, protože hrál "ďáblovu muziku", a tak se potloukal počátkem padesátých let po klubech. V roce 1956 dorazil do Sun Records a začal nahrávat s Carlem Perkinsem, Johny Cashem a také s Elvisem Presleym.

V roce 1957 se konečně prosadil jako sólo zpěvák se singly Whole Lotta Shakin' Goin' On a Great Balls of Fire a stal se mezinárodní hvězdou. V roce 1986 byl oficiálně přijat do rock'n'rollové síně slávy a jeho Whole Lotta Shakin' Goin' On byla vybrána mezi skladby, které ochraňuje pro budoucí generace knihovna amerického kongresu.

Deska s Claptonem a B. B. Kingem

Lewis proslul i divokým soukromým životem, byl šestkrát ženatý, jednou dokonce s třináctiletou sestřenicí. Pod názvem Great Balls of Fire byl o něm natočen film, který byl inspirován knihou Lewisovy manželky. Hlavní role ve filmu ztvárnili Dennis Quaid (Lewis), Winona Ryder a Alec Baldwin.

Lewis nikdy nepřestal pořádat turné a fanoušci, kteří ho viděli hrát naživo, tvrdí, že je stále zábavný. Momentálně pracuje na hvězdném novém albu, na němž budou spolupracovat Eric Clapton, B.B. King, Bruce Springsteen, Mick Jagger a Keith Richards.

Vstupenky budou v běžných předprodejích příští týden.

Reklama

Výběr článků

Načítám